Dr. John Gray: “Dincolo de Marte si Venus”

Nu sunt cititor de literatura motivationala, dar, cumva, toate cele patru-cinci carti de acest gen care mi-au picat in mana de-a lungul timpului s-au dovedit a fi lecturi consistente si din care am ramas cu cateva lectii invatate, care m-au ajutat intr-un fel sau altul in relatia cu mine si mai ales in cele cu altii.

Volumul “Dincolo de Marte si Venus” scris de Dr. John Gray si aparut si la noi in traducere la Editura Meteor Press este unul dintre aceste exemple. Autorul, care a publicat acum mai bine de un sfert de secol bestsellerul “Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus”, revine in atentia cititorilor cu un fel de continuare adaptata la realitatile contemporane. Pentru ca, spune, el, viata cuplurilor din zilele noastre nu mai e ce era acum 25 de ani.

Nu trebuie sa ai cine stie ce studii ca sa iti dai seama ca Dr. Gray vine cu opinii pertinente si argumentate. In prezent, barbatii si femeile – desi, in esenta, tot barbati si femei sunt – au trecut la alt gen de relatie. “Pe vremuri”, acum 25, 35 sau 55 de ani, barbatul era principalul sau chiar singurul sustinator financiar al familiei, iar femeia era cea care statea acasa sau lucra mai putin si se ocupa de copii si de gospodarie. Atunci, barbatul avea grija sa aduca banii in casa – asta insemna sa-si iubeasca sotia, iar femeia avea grija de sot si de copii – iar asta insemna iubirea ei pentru familie. Acum, lucrurile stau cu totul diferit. Barbatii si femeile nu mai au roluri atat de clar definite: amandoi aduc bani, amandoi au grija de casa si se ocupa de copii, iau decizii impreuna si, in general, au drepturi egale in familie. Daca in trecut barbatii veneau de la munca si se retrageau in liniste sa citeasca ziarul, acum trebuie sa participe la treburile casei. Daca in trecut femeile aveau in minte doar gospodaria, acum au si un serviciu (sau doua) care sa le dea batai de cap si sa le aduca stres suplimentar. Barbatii intreprind activitati care pana nu demult erau specifice femeilor si au invatat sa-si exprime sentimentele, iar femeile au devenit tot mai independente si mai barbatoase in gandire si fapte.

Fiecare om, spune Dr. Gray, femeie sau barbat, are o latura feminina si una masculina si intre cele doua trebuie sa existe un echilibru, pentru ca altfel atat fericirea personala este greu de obtinut, cat si fericirea in cuplu, care pare sa devina un vis tot mai greu de atins pentru perechile zilelor noastre. Este adevarat ca exista femei ceva mai masculine, asa cum exista si barbati cu o latura feminina mai pronuntata, dar, in esenta, pentru a crea si pastra relatii armonioase, atat barbatii au nevoie sa aiba acces nemijlocit la partea lor masculina, cat si femeile sa aiba acces la partea lor feminina.

Cand reprimam oricare dintre caracteristicele laturilor noastre masculina si feminina, care cauta sa se exprime, pierdem contacul cu sentimentele de fericire si de insufletire.

Citind “Dincolo de Marte si Venus” incepi sa intelegi ca un barbat, chiar daca spala vasele, i se plange sotiei de stresul de la slujba sau se joaca cu copiii, are nevoie si de timp pentru el, in care sa stea in liniste, sa citeasca ceva sau sa joace un joc video, sa practice un sport sau sa iasa in oras cu prietenii, pentru ca doar asa isi va echilibra hormonii si va fi capabil sa ofere si partenerei atentia de care aceasta are nevoie. Iti mai dai seama ca o femeie, chiar daca la serviciu trebuie sa fie competitiva, ferma, sa rezolve probleme – deci sa apeleze la partea ei masculina – are nevoie si de timp cu partenerul, in care sa ii vorbeasca despre problemele ei (fara sa fie intrerupta cu solutii!) si are nevoie si de timp de ingrijire si de rasfat pentru ea, in care sa mearga la coafor, de exemplu, sau sa iasa in oras cu prietenii.

Barbatul poate crea siguranta necesara pentru ca femeia sa-si gaseasca fericirea, insa el singur n-o poate face fericita. Nevoile hormonale ale femeilor pentru a fi fericite si implinite depasesc cu mult ceea ce poate oferi un singur barbat, indiferent care ar fi el. Spre deosebire de barbati, care, pentru a-si sustine echilibrul hormonal, au nevoie de o meserie sau de o alta activitate producatoare de testosteron din afara relatiei, femeilor le trebuie o viata sociala bogata si timp suficient pentru a face ceea ce le place.

Suntem diferiti si avem nevoie de lucruri diferite, sustine Dr. Gray, si numai prin intelegerea nevoilor noastre si ale partenerilor putem avea relatii fericite si de durata intr-o lume in care totul e in permanenta schimbare. Daca intr-un cuplu o femeie are nevoie in primul rand ca partenerul sa o inteleaga, sa isi arate afectiunea fata de ea si sa o respecte, barbatul are nevoie in primul rand ca partenera sa aiba incredere in el si sa ii ceara ajutorul, sa il aprecieze pe el si lucrurile pe care le face pentru ea si sa il accepte asa cum este.

In cazul barbatilor, acceptarea, aprecierea, increderea sunt cei mai importanti producatori de testosteron. […] Acceptarea iubitoare inseamna o mai mare acceptare a imperfectiunilor lui. Cand femeia se plange, respinge, cicaleste, critica sau dezaproba, este mult mai greu pentru un barbat sa se simta acceptat. Increderea nu inseamna ca el este perfect sau ca are intotdeauna dreptate, ci este vorba mai degraba de convingerea ca are intentii pozitive. Barbatul trebuie sa primeasca in mod repetat acest mesaj din partea femeii, astfel incat, atunci cand actioneaza, reusitele lui sa fie pe masura asteptarilor ei.

Autorul explica foarte frumos – si nu de putine ori cu umor si chiar cu exemple din viata alaturi de sotia lui – cum putem ajunge sa ne intelegem unii pe (si cu) altii, cum actioneaza hormonii in corpurile noastre, de ce suntem atrasi de anumite persoane, cum reactionam atunci cand auzim anumite lucruri, ce efect are stresul asupra noastra si ce e de facut in inerentele situatii de criza. Suntem cu totii finte complexe, si, sa nu uitam, diferite.

Invatand sa ne iubim pe noi insine si sa devenim “parteneri de suflet”, le asiguram si celorlalti posibilitatea de a-si deschide inima si mintea spre o iubire superioara. Aceasta este libertatea suprema, de care ne putem bucura toti, luandu-ne angajamentul sa iubim si sa facem tot ce ne sta in putinta.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.