Documentare incantatoare: “Comoara naiva” de Copel Moscu

Documentarul “Comoara naiva” realizat de Copel Moscu a intrat in cinematografele din Romania pe 13 aprilie. Avandu-l ca subiect pe artistul naiv Ion “Badita” Maric, filmul este o calatorie prin viata si picturile Baditei, concentrata pe controversa starnita de faptul ca la 70 de ani a devenit student la Arte.

Ion Maric este un artist aparte. Daca n-ati mai vazut picturi naive, trebuie sa stiti ca ele difera de cele realizate de pictorii “cu scoala” in special prin faptul ca proportiile sunt altele, iar in talentul artistului se manifesta brut, neslefuit si neingradit de canoane. Badita picteaza din copilarie, fara sa stie de unde ii vine acest har, de care s-a lasat condus zi si noapte. Pentru ca, spune el in film, daca iti vine o idee la patru dimineata, te trezesti, te duci in balcon unde ai panzele si culorile si te apuci sa dai viata ideii tale. Nu astepti pana se trezeste tot orasul, ca s-ar putea ca inspiratia sa dispara.

O problema recenta a lui Ion Maric a constituit-o faptul ca, la varsta de 70 de ani, s-a hotarat sa se duca la facultate, ca sa fie artist cu diploma. Decizia nu a fost primita bine de membrii comunitatii de arta naiva din care facea parte, care sunt de parere ca, daca inveti niste reguli si te apuci sa lucrezi dupa ele, statutul ti se schimba automat si nu mai ai dreptul sa te numesti artist naiv. Badita nu s-a lasat, insa, si a absolvit Pedagogia artei la Univeristatea de Arta din Iasi.

Artist cu diploma sau nu, Ion Maric este un observator neobosit al lumii in care traieste, pune pe panza ceea ce vede sau ceea ce isi imagineaza, participa la evenimente culturale si discuta cu toti cei care vor sa-l intrebe cate ceva despre munca lui. E un om obisnuit, bland la vorba si hatru, despre care insasi sotia lui spune ca “nu are calitati deosebite, are calitati normale, chiar medii”. 🙂 Tablourile lui in culori tari sunt pline de viata, figurile taranilor par sa iasa de pe panza, animalele capata puteri supranaturale, iar intregul detine o forta artistica surprinzatoare. Picturile realizate de Badita, mai ales daca privesti mai multe stranse la un loc, au in ele ceva aproape sinistru, care trezeste curiozitatea si fascinantia privitorului. Mie, sa va spun drept, unele dintre ele mi-au dat aceeasi traire pe care o am cand vad picturi de Hieronymus Bosch.

Documentarul “Comoara naiva” este si serios, si amuzant, la fel ca personajul principal, si la fel ca restul personajelor care il populeaza si merita vazut atat pentru a descoperi o alta fata a artei, cat si pentru a va deconecta putin de la viata grabita de zi cu zi si a va conecta pentru 58 de minute la o lume plina de culoare, de curaj si perseverenta.

“Ce ati spune despre cineva care la 70 de ani doreste sa devina student la arte? O viata intreaga, pictorul Ion Maric si-a construit o lume magica, plina de umor si sarcasm, cu imagini in care ne regasim noi insine odata cu artistul. Am convingerea ca spectatorul va intelege ca povestea este atemporala, iar artistul modest si harnic ne zambeste timid din ultimul rand, stiind ca nu ne vom supara ca ne picteaza in felul acesta.” (Copel Moscu)

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.