“Vlaicu Voda”, un eveniment istorico-fictional grandios

Teatrul Excelsior a organizat in weekend (8-10 iunie), cu ocazia sarbatoririi Centenarului Marii Uniri, un eveniment de amploare sub titlul “Vlaicu Voda”. Evenimentul a inclus construirea unui sat medieval care a putut fi vizitat gratuit, ateliere, dansuri, lupte de cavaleri si o piesa de teatru in aer liber.

Astfel, de-a lungul celor trei zile, bucurestenii au putut lua parte la activitati precum pictura pe scuturi de lemn, sculptura in lemn, realizare unor papusi tradiționale, ateliere de spada medievala, dansuri medievale și populare romanesti, turniruri si multe altele, toate organizate in interiorul satului medieval. Organizatorii s-au straduit sa recreeze cat mai fidel satul romanesc medieval, cuprinzand casele, biserica, atelierele de mestesugari, hanul si spatiile pentru animale.

De asemenea, la lasatul serii, s-a jucat spectacolul de teatru “Vlaicu Voda”, dupa drama istorica a lui Alexandru Davila, o adevarata desfasurare de forte, incluzand actori, cor, dansatori si o scena cu tribuna rotativa. Aparuta in 1902, scrierea a devenit rapid celebra, deoarece autorul a reusit sa treaca prin filtrul imaginatiei sale evenimente istorice reale. Personajul Vlaicu este bazat pe figura lui Vladislav I al Tarii Romanesti, nepotul lui Basarb I. Desi domnia lui Vlaicu Voda a fost plina de conflicte de ordin politic, militar si religios, conducatorul a contribuit la dezvoltarea tarii.

Ioan Coman este cel care l-a jucat pe Vlaicu Voda in prima seara, Mihaela Trofimov a interpretat-o pe doamna Clara, mama lui Vlaicu, Radu Micu a fost Mircea, pretendentul la mana Ancai (Dana Marineci), sora lui Vlaicu. Actiunea a fost una de natura politica, aratand jocurile de putere, uneltirile si aranjamentele care se faceau la curtea domneasca, dar a beneficiat si de dansuri medievale, de prezenta corului de camera “Ascendis”, a unui ansamblu arhaic si a formatiei Trei Parale, avand pe fundal Palatul Parlamentului, toate acestea alcatuind un spectacol grandios pentru privitori.

Experienta se va repeta in perioada 22-26 august 2018. Intrarea la toate evenimentele este libera, insa pentru spectacolul de teatru e nevoie de rezervare, care se face AICI.

“Adusa la viata in plin centru al orasului, lumea rurala de altadata va fi locul intalnirii cu radacinile noastre, dar si un spatiu de intalnire intre generatii. Un loc unde cei mari si cei mici vor avea, ore in sir, ceva de descoperit – atat in mod individual, cat si cu intreaga familie. Fiecare dintre spectatorii de astazi va avea ocazia sa descopere istoria intr-un mod cat se poate de personal. Fie ca vor fi cuprinsi de curiozitate descoperind traditiile si obiceiurile romanesti medievale, fie ca vor privi cu nostalgie timpurile de altadata, experienta Vlaicu Voda va fi, cu certitudine, o experienta de neuitat si pentru cei mari, si pentru cei mici”, se precizeaza in programul evenimentului.

Sursa foto: pagina eveniment Facebook Vlaicu Voda / Anul Centenar 2018

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *