Eveniment caritabil cu vizionare de film și prezentare de carte

La șapte ani distanță față de atacurile teroriste din Oslo și Utøya, Bad Unicorn, cu sprijinul Ambasadei Norvegiei la București și în parteneriat cu Editura Art și Fundația Estuar organizează un eveniment caritabil în memoria victimelor. Filmul „Utøya – 22 iulie” va putea fi vizionat în avanpremieră la București începând cu ora 21:30, la Merlock (Strada C.A. Rosetti Nr. 37).

Pe 22 iulie 2011, în Oslo, o puternică explozie declanșată de o mașină capcană a ucis opt persoane. Două ore mai târziu, autorul atentatului ajungea pe insula Utøya, unde avea loc o tabără a tineretului laburist. Prinși în capcană și fără cale de scăpare, 69 de tineri au murit și 110 au fost răniți în urma atacului armat.

Scris din mărturii și fapte cunoscute, creat în urma unui dialog cu mare parte dintre supraviețuitori și filmat într-o singură plan-secvență, filmul reface în timp real atmosfera aproape sufocantă a masacrului. Proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2018, în cadrul competiției internaționale, filmul a avut un puternic impact atât în rândul spectatorilor, cât şi al presei internaţionale. „Utøya – 22 iulie” va rula în cinematografele din România începând cu data de 17 august.

Biletele pentru evenimentul din 22 iulie costă 20 lei și s-au pus în vânzare prin rețeaua Eventbook. Toți banii încasați din vânzarea biletelor vor fi donate către Fundația Estuar. După film, spectatorii sunt invitați la o dezbatere despre contextul și urmările atacului din Norvegia, sănătate mintală, tragedie colectivă și recuperarea post traumatică. În cadrul evenimentului va avea loc și o prezentare a cărții „Unul dintre noi – Povestea lui Anders Breivik și a masacrului din Norvegia”, cartea jurnalistei Åsne Seierstad, tradusă de Simina Răchițeanu la Editura Art și disponibilă pe site-ul editurii.

Share

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.