“Slender Man”, după ce-l vezi nu mai poți să nu-l vezi

Uneori, o poveste creată pe internet, având în centru un personaj fictiv, ajunge să atingă minți ușor impresionabile de tineri, precum și minți bolnave și să aibă implicații dintre cele mai grave în viața reală. Așa a fost și cazul unei legende despre un individ foarte înalt și slab, fără față, care se presupune că sălășluiește prin păduri și atacă fără să aleagă copii și adolescenți.

După această poveste la mare modă în SUA în 2009, regizorul Sylvain White a realizat în 2018 thriller-ul horror “Slender Man/Legenda lui Slender Man”. Probabil că n-aș mai fi mers la avanpremiera organizată de InterComFilm, distribuitorii filmului în România, dacă aș fi știut că, în fapt, e o peliculă pentru adolescenți. N-am înțeles de ce ratingul e N-15 (nerecomandat persoanelor sub 15 ani), când tot ce ține de acest film e fix pentru niște oameni tineri, care n-au văzut nici foarte multe filme până la vârsta lor, care încă se mai sperie de umbre pe pereți și care fac tot felul de năzdrăvănii specifice vârstei – deci care ar fi empatizat cu siguranță cu personajele și acțiunea din “Legenda lui Slender Man”.

Pentru că da, personajele filmului sunt și ele tinere – niște fete și băieți abia ieșiti din pubertate, care, ce se gândesc în lipsă de alte distracții? Să invoce, cu ajutorul unui clip, un spirit dubios despre care au găsit informații pe internet. Cum locuitul într-un orășel de provincie nu vine cu mari surse de divertisment, cele patru prietene mai curajoase (căci băieții, între timp, s-au panicat și au renunțat) se avântă în invocarea lui Slender Man, cel care răpește copii, pe care fie îi ucide, fie îi lasă în viață, dar le sucește mințile și îi bântuie în așa hal încât nimic nu îi mai înzdrăvenește.

De ce ar vrea cineva să fie răpit, șocat și (în cel mai bun caz) înapoiat la viața lui? Beats me, cum s-ar zice în patria nașterii lui Slender. Adică bun, ai un tată alcoolic pe care nu-l mai suporți sau pur și simplu ești plictisit de școală, petreceri nu prea există și mai și trăiești departe de civilizație (căci toți copiii ăștia din film au casele în buza pădurii), dar chiar să chemi în vizită spirite malefice care au în C.V. răpiri, crime și traume? De neînțeles pentru mine – posibil pentru că sunt un adult obosit și trecut prin multe horror-uri, pe care nu-l mai impresionează filmele de gen decât dacă chiar au elemente originale și efecte vizuale pe măsură. La fel de neînțeles cum mi-au rămas și motivațiile lui nenea Slender, adică… ce avea cu bieții copii? Lui ce îi ieșea la faza asta? A avut o copilărie nefericită și acum se răzbuna pe tineretul obraznic și răsfățat? Mister. Oricum, după ce una dintre cele patru fete dispare fără urmă, lucrurile o iau complet razna pentru restul.

Adulților, deci, mă feresc să le recomand filmul, căci m-ar mira să le transmită ceva – sau măcar să-i sperie nițel. Dar dacă aveți prin casă oameni de 15-16 ani, ca să nu contest rating-ul oficial, trimiteți-i la cinematograf cu încredere, căci probabil ei sunt publicul țintă pentru “Legenda lui Slender Man”. Filmul va avea premiera în cinematografele din România vineri, 31 august.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *