Descifrați alături de copii „Misterul ceasului din perete”

Există cărți de povești ecranizate sau pur si simplu filme cu scenarii scrise ca niște basme care prind la toate vârstele, deci care te bucură indiferent câți ani ai avea. Altele, însă, cred că au succes mai mare fie doar la copii, fie la tineri, dar sigur nu la adulți.

Așa mi s-a părut „Misterul ceasului din perete/The House with a Clock in Its Walls”, în regia lui Eli Roth: genul de film care îi încântă pe copii, însă ca adult nu resimți acel entuziasm tipic unei povești extraordinare. Nu e nici pe departe un film prost, scenografia e fascinantă, actorii principali – Cate Blanchett, Jack Black și micuțul Owen Vacarro – sunt absolut adorabili, iar povestea e simpatică, dar numai dacă ai 10-12 ani. 🙂 Dacă ești mai în vârstă, scenariul nu ți se pare spectaculos (deși, nu știu ce putea să facă scenaristul având în vedere că filmul e bazat pe un roman), la cele câteva faze care se voiau amuzante, nu prea ai de ce (sau de cine) râde, așa cum la scenele care se voiau înfricoșătoare, nu te înspăimânți deloc – decât dacă ești foarte mic.

Pentru oameni în toată firea, deci, nu-l pot recomanda, însă pentru copii, cu toată inima. Mai ales că personajul central este Lewis, un băiețel care și-a pierdut părinții și care este preluat pentru a fi crescut și educat de unchiul său, Jonathan Barnavelt. Unchiul pare un excentric care locuiește într-un conac străjuit de dovleci, cântă noaptea la saxofon, are toți pereții interiori plini de ceasuri și mai are și o prietenă cu care se ia constant peste picior, Florence Zimmerman. Puștiul se lămurește rapid că nu e lucru curat nici cu casa, din pereții căreia se aude în fiecare noapte un ticăit iritant, nici cu unchiu-său și doamna în mov, despre care află că sunt vrăjitori. Cei doi îl îvață și pe Lewis arta lor, îi dau să citească niște cărțoaie pline de praf ca să se instruiască adecvat, însă îi interzic să deschidă o carte bine ferecată într-un dulap. Ce credeți că va face micul Lewis? Exact! 🙂 Dacă vă duceți copiii la filmul dstribuit de Vertical Entertainment – premiera e pe 28 septembrie – o să vă lămuriți pe deplin.

De ce „Misterul ceasului din perete” e un film bun pentru copii? În primul rând, pentru că povestea e captivantă pentru vârstele fragede, dornice de fantasme cu magie, dovleci malefici, lupta dintre Bine și Rău și fursecuri cu ciocolată. 🙂 Apoi, pentru că filmul e cu Jack Black, care n-are cum să nu te amuze prin simpla lui prezență și cu Cate Blanchett, care are o alură nobilă în orice rol și pe care orice copil și-ar dori-o drept mătușă – sau măcar drept prietenă veche și vecină a unchiului. 😀 Și nu în ultimul rând, pentru că cinefilii de școala generală o să afle câte ceva despre ce înseamnă să fii tu însuți (chiar dacă ești mai ciudat de felul tău și nimeni nu te vrea în echipa lui), cu ce te alegi dacă ai prieteni cu două fețe și ce ai de câștigat în urma unei relații bune cu adulții care au grijă de tine.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.