„S-a născut o stea” cât o constelație

Când cei de la Warner Bros. Pictures i-au abordat pe Bradley Cooper (care semnează și regia) și pe Lady Gaga pentru a juca rolurile principale în „A star is Born/S-a născut o stea”, probabil că nici nu și-au dat seama cu adevărat cât de bine se vor potrivi și cu câtă naturalețe se vor angaja în interpretarea cuplului Ally-Jack.

Jackson Maine e un star rock a cărui carieră strălucește, deși el, personal, face mari eforturi pentru a menține aparențele: auzul i se deteriorează treptat, sticlele cu alcool îi sunt cele mai bune prietene și nu e străin nici de injecțiile cu steroizi care să-l țină în două picioare pe timpul concertului. Când o întâlnește pe Ally, o femeie cu două joburi și cu o voce minunată, dar nedescoperită, o ia cu el pe scenă la concerte, scoțând-o brusc din anonimat. Ca în orice poveste de la Hollywood, cei doi se îndrăgostesc și intră într-o relație genuină, dar nici pe departe lină, în timp ce carierele lor apucă treptat (și previzibil) pe drumuri total opuse.

Uneori actorii puși de scenariu să facă împreună un cuplu nu reușesc nici de frică, oricât se străduiesc, îi vezi că atunci când trebuie să interacționeze și mai ales să se atingă reacționeză de parcă ar mânca mere acre. Bradley Cooper și Lady Gaga sunt ca două picături de apă care se contopesc perfect, când îi vezi împreună știi că nu sunt niște personaje seci, ci doi oameni reali, vii, care se simt atrași unul de altul, care se iubesc, colaborează, care se înfurie, se ceartă, se fac de râs sau se susțin, se apropie și se îndepărtează la modul firesc, exact ca în viață.

Nu cred că l-am văzut vreodată pe Bradley Cooper arătând atât de rău și jucând atât de bine. 🙂 Mă obișnuisem cu el în ispostaza de băiat frumușel, plăcut, curățel, căruia îi stătea bine și în trening și în costume elegante și nici nu mi-l închipuiam într-un rol de rocker mereu afumat, cu niște plete veșnic nespălate și o barbă neîngrijită, apatic și cu tulburări psihice provenite dintr-o copilărie cum nimeni nu merită să aibă. Foarte bine s-a achitat de îndatoririle rolului și, în plus, ne-a arătat că se descurcă bine și pe tărâmul muzicii: în piesele pe care le-a cântat în film era chiar vocea lui, ba a și contribuit la compunerea unora dintre ele.

Iar despre Lady Gaga cel mai elocvent lucru pe care pot să îl spun este WOW! Înainte de film nu știam despre ea decât că e o interpretă și compozitoare de pop ceva mai excentrică și am văzut-o acum câțiva ani cântând o piesă la o ceremonie gen premiile Oscar sau Globurile de Aur. Îmi amintesc că mi-a plăcut atunci, mi s-a părut că are o voce bună, trainică, de care ulterior însă nu m-am mai preocupat. În film, pe lângă faptul că dovedește calități actoricești de necontestat, are ocazia, evident, să facă și ceea ce știe ea mai bine și anume să cânte.
Și cum cântă!! La „The Shallow”, interpretată împreună cu Bradley, ți se face pielea de găină, iar la „Always Remember Us This Way” strângi din dinți și te ții bine de scaun ca să nu începi să dai apă la șoricei ca un idiot. Femeia e un muzician de nota 10. Dacă e adevărat că, așa cum spune unul dintre personajele secundare, „există doar câteva note pe portativ, și tot ce poate artistul să facă e să arate lumii felul în care le vede el”, Lady Gaga e o maestră care convinge fără drept de apel.

Dacă vă place muzica, dacă apreciați filmele făcute și cu cap și cu inimă, care spun povești puternice, dramatice, care arată viața cu bune și mai ales cu rele, nu ratați „S-a născut o stea” (dramă, muzică, romance), distribuit la noi de Vertical Entertainment. Premiera în cinematografele din România va fi pe 19 octombrie. De obicei închei cu trailerul, dar acum mi se pare mai potrivit să vă las cu o piesă interpretată în film.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *