Madeline Ashby: „Orașul companiei”

După „Umbra magiei”, mi-a picat în mână, prin amabilitatea editurii Nemira, și volumul „Orașul companiei”, inclus tot în Armada, noul imprint al editurii, dedicat literaturii SF, fantasy și thriller.

De data aceasta, nu a mai fost vorba de nimic magic, ci de tehnologii ultraperformante dintr-un viitor posibil. De oameni care au ales să se upgradeze în fel și chip sau de alții care, pentru că starea financiară nu le permitea, să rămână… organici.

Personajul principal este senzaționala Hwa, o tânără mai mult organică și care suferă de diverse afecțiuni fizice, din care cauză mama ei prostituată nu a avut cui să o vândă. Așa că fata a crescut și neiubită și suferindă, însă, așa cum se întâmplă uneori, s-a călit singură și a ajuns un adult capabil să se descurce într-o lume pentru care nu este complet echipat.

Mai precis, Hwa a devenit bodyguard pentru lucrătoarele în domeniul sexual, până când, într-o zi, șansa i-a surâs și i s-a propus un job de top. A început să lucreze pentru cea mai influentă familie din orașul ei, fondat pe o platformă petrolieră, pentru a-l proteja pe moștenitorul magnatului, Joel Lynch. Bani mai mulți, o locuință superioară, câteva upgrade-uri personale care să îi facă viața mai ușoară… la prima vedere, s-ar zice că Hwa n-are de ce să se plângă. Însă a fi angajat la familia Lynch se va dovedi a fi, în mare parte, nu chiar cel mai grozav lucru pe care și l-ar dori cineva pentru el însuși. Mai ales după ce în oraș încep să se petreacă niște crime ciudate.

Ce mi-a plăcut la această carte? În primul rând, personajul Hwa, zugrăvit excepțional ca o femeie luptătoare, dar vulnerabilă, o persoană dură la suprafață, dar ascunzând în suflet drame despre care nu poate discuta cu nimeni și care acceptă cu greu să se deschidă în fața cuiva. Apoi, mi-a plăcut povestea generală, țesută cu măiestrie, îmbinând SF-ul cu thrillerul, cu policierul și cu romanul psihologic. Recunosc că, nefiind cea mai tehnică persoană din lume, în primele pagini mi-a fost cam greu să mă adaptez limbajului specific lumii create; însă autoarea s-a dovedit capabilă să se facă destul de repede înțeleasă până și de cititorii atehnici ca mine și să-i atragă în desfășurarea narațiunii.

Cred că e o carte care poate fi citită cu aceeași bucurie și de tinerii adulți, dar și de cei mai înaintați în vârstă, interesați de societăți distopice, personaje puternice și povești bine scrise. Romanul „Orașul companiei”, scris de autoarea canadiană de SF Madeline Ashby, poate fi găsit pe site-ul Editurii Nemira, cu un click AICI.

Share