„CenteNoir”, proză scurtă mystery & thriller

Centenarul Marii Uniri a generat anul acesta o serie de evenimente culturale dedicate: spectacole de teatru, expoziții, concerte și, iată, chiar și publicarea unor cărți precum „CenteNoir”, apărută la Crime Scene Press.

Volumul sus-numit adună între coperte 11 povestiri mystery & thriller, scrise de 11 autori români. După cum suntem informați încă din deschidere, cele 11 povești au fost aranjate în funcție de vârstele autorilor, de la cel mai în etate, născut în 1946, până la cel mai tânăr, născut în 1995.

„CenteNoir”-ul începe astfel cu o poveste de Stelian Țurlea, intitulată „Dracula Forever”, despre un grup de foști colegi, reuniți la 40 de ani după terminarea liceului. Singurul dintre ei care avusese un succes colosal din punct de vedere financiar a fost și cel care i-a adunat în jurul unui proiect îndrăzneț: realizarea unui parc dedicat lui Dracula. Însă descoperirile făcute în zona de construcție, care împletesc trecutul cu viitorul și cu superstițiile, par să vină de hac planurilor mărețe.

Finalul „CenteNoir”-ului îi aparține lui Mihnea Arion, cu povestea „Ex oriente lux”. Autorul ne plimbă cu vervă și franchețe până în 1918, unde îl cunoaștem pe agentul de poliție Caton R., un tip cinstit, muncitor și dedicat meseriei, a cărui ultimă misiune nu merge ca la carte.

Între acești doi autori mai avem încă 9, toți purtându-ne cu talent printr-o serie de povești care au legătură, într-un fel sau altul, cu Marea Unire de la 1918 sau cu reverberațiile ei în prezent. Alături de cei doi deja menționați, George Arion, Michael Haulică, Ovidiu Pecican, Petre Crăciun, Caius Dobrescu, Alexandru Arion, Mircea Pricăjan, Oana-Stoica Mujea și George Arion Jr. își pun imaginația la contribuție pentru a crea întâmplări secundare care ar fi putut avea loc în jurul evenimentului care a pecetluit soarta românilor sau urmări ale unor fapte îngropate în negura vremii.

Având în vedere că volumul e fragmentat practic în 11, fiecare cititor poate alege cu ce poveste începe, pentru că nu există o cronologie a acțiunii. În mod sigur, oricine se apropie de această carte va găsi măcar o poveste pe gustul lui – un avantaj al volumelor colective, cred eu – care să îl facă să se întoarcă măcar cu închipuirea la vremurile de odinioară sau, pur și simplu, să se delecteze cu o scriere bine alcătuită.

Share