„Valurile”, o călătorie printre amintiri pe malul mării

Cel mai recent film al regizorului Adrián Biniez, „Valurile/Las Olas”, prezent în selecția Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian, va intra în cinematografele din România pe 25 ianuarie.

Pelicula îl are ca personaj central pe Alfonso, un bărbat care trăiește aproape de mare, cu care pare să aibă o relație de specială. După serviciu, bărbatul merge să se relaxeze pe stânci și să înoate, însă atunci când iese din apă, nu se mai află în prezent, ci în diverse momente din trecut.

Filmul este împărțit în mai multe capitole mici, fiecare purtând numele unui roman din opera lui Jules Verne („Insula misterioasă”, „Călătorie spre centrul pământului”, „Copiii căpitanului Grant”, „Ocolul Pământului în 80 de zile” etc.). La începutul fiecărui capitol, Alfonso iese din mare, purtând mereu alt slip, iar la finalul fiecărui capitol intră la loc în mare, închizând cercul aventurii. Deși corpul lui arată tot timpul la fel, al unui adult trecut de 30 de ani, capitolele îl duc în momente petrecute de-a lungul vacanțelor copilăriei, adolescenței și tinereții, precum și în trecutul relației cu fosta parteneră, cu care are o fetiță.

Fiecare punct pe harta călătoriei sale pare să fie definitoriu pentru Alfonso: o discuție serioasă cu părinții lui, o întâlnire cu amicii din copilărie, primele iubiri din adolescență, o altă întâlnire cu prietenii din tinerețe, o revedere cu mama fiicei lui, în care încearcă să afle de ce l-a părăsit. Unele dintre aceste halte pe care le face memoria lui Alfonso ar putea fi văzute ca rememorări ale unor vremuri mai fericite, ale unor perioade în care era înconjurat de persoane dragi, iar altele ca frustrări și întrebări adunate în timp, care îl frământă și pentru care caută o rezolvare.

Filmul „Valurile” (dramă, Uruguay-Argentina, 2017), distribuit la noi de Freealize, va rula în prima săptămână în București la Cinema Elvire Popesco, Cinema Union și Grand Digiplex Băneasa, în Cluj la Cinema Victoria și în Lugoj la Cinema Bela Lugosi.

Share