Ragnar Jónasson: „Orb în zăpadă”

Deși despre Islanda nu se poate spune că are o populație numeroasă, ce se poate spune e că are mulți scriitori. Și talentați, aș îndrăzni să comentez, judecând după ce am citit până acum. Unul dintre ei este Ragnar Jónasson, care este și cofondator al festivalului internațional de literatură mystery & thriller Iceland Noir, considerat unul dintre cele mai bune festivaluri de gen din lume.

M-am întâlnit pentru prima oară cu literatura islandeză nu cu mulți ani în urmă, prin câteva romane ale lui Arnaldur Indriðason, care scrie și el tot pe segmentul crime fiction. Islanda (cea înzăpezită și friguroasă, rurală sau a micilor orașe cu denumiri parcă de basm, desprinse din legendele vikinge, cu secrete bine păzite, criminali problematici și agenți de poliție calmi și tacticoși) pe care am observat-o și îndrăgit-o în scrierile lui, este prezentă și la Ragnar Jónasson. „Orb în zăpadă”, prima carte din seria Dark Iceland, este un roman fascinant ca poveste, decoruri, oameni și fapte, pe care îl citești simțind în propriile oase zbuciumul permananent al eroului, viscolul care îi intră printre haine aproape zilnic și dorința lui de a rezolva toate problemele care îl bombardează atât personal, cât și profesional.

Volumul îl are ca personaj principal pe Ari Thór Arason, un polițist tânăr, recrutat practic de pe băncile școlii și chemat într-un orășel obscur din nordul întunecat și înghețat al Islandei, să îl înlocuiască pe un polițist vârstnic, gata de pensionare. De unde se gândea că n-o să aibă nimic de făcut toată ziua – căci, conform spuselor lui Tómas, cel care îl ademenise în acel capăt de lume, să fii polițist la sat înseamnă cel mult să ajuți cetățenii în stare de ebrietate să nimerească în propria casă – tânărul sosit din Reykjavik numai de stat degeaba nu are timp. O moarte care nu părea cu nimic ieșită din comun, dar care se dovedește a fi o crimă, urmată de o altă tentativă pe care poliția încearcă să o clarifice, răscolesc comunitatea și dau bătaie de cap nu doar nou-venitului, ci și colegilor lui mai experimentați.

Autorul îl trece pe bietul Ari Thór prin tot felul de încercări menite să ni-l facă din ce în ce mai simpatic, treabă care îi și reușește. Pe lângă faptul că a acceptat un job departe de iubita lui, care nu-l iartă că nu s-a consultat și cu ea când a luat decizia, și deci suferă de singurătate, tânărul are zile grele și din cauza frigului și a ninsorilor nesfârșite, care nu te lasă să vezi în fața ochilor, a colegilor care par să nu ia foarte în serios infracțiunile, pentru că în așa comunitate mică, până și ușile se lasă noaptea descuiate, a anxietăților personale și a atacului căruia îi cade pradă încă din primele zile.

Foarte frumos este țesută și pânza micii comunități, în care oamenii (ca peste tot în lume unde n-ai loc să te întorci, că dai peste cineva) se cunosc de când pământul, se încred unii în alții, se ajută între ei, îi bârfesc pe la colțuri pe cei care ies fie și cu un centimetru din tiparele arhaice și care, deși acceptă străinii, îi privesc pentru totdeauna ca pe niște venetici, chiar dacă stau printre ei de zeci de ani. E normal, deci, ca într-o astfel de comunitate mică și închistată, ideea unor crime să nici nu poată fi concepută, inițial, și să inducă panică odată acceptată.

Acțiunea romanului înaintează cadențat, rece și calculat, făcând uneori salturi în trecutul unuia dintre personaje, iar finalul, deși rezolvă unele chestiuni, n-o face așa cum poate ne-am dori la nivel uman. În fond, e vorba de fapte din viață, iar viața, cum bine știm, de multe ori nu joacă deloc cinstit. Cititorul poate să spere că totul se va termina cu bine, ceea ce nu înseamnă că autorul are vreo obligație să livreze scenarii cu happy-end. 🙂 În plus, având în vedere că „Orb în zăpadă” (adică exact așa cum se simte Ari Thór al nostru de cele mai multe ori) e doar primul volum al seriei, e posibil ca Ragnar Jónasson să fi lăsat intenționat un văl de mister asupra anumitor lucruri, pe care să le limpezească în volumele următoare.

Cartea „Orb în zăpadă” a apărut la Crime Scene Press și poate fi găsită la preț redus pe site-ul editurii, cu un click AICI.

Share