Jazzanitza aduce jazzul combinat cu folclor bulgăresc la Arcub

Ritmurile dansurilor populare din Bulgaria combinate cu jazzul contemporan și elemente din muzica balcanică vor fi auzite live la tobe, saxofon, chitară și contrabas în concertul Jazzanitza care va avea loc joi, 14 martie, de la ora 20:00, la ARCUB.

Concertul face parte din cea de-a treia stagiune de jazz ARTIST IN RESIDENCE organizată de ARCUB și curatoriată de Cristian Soleanu.

Bobby Petrov va aduce în fața publicului românesc cel mai inovativ proiect al său, Jazzanitza, creat alături de un colectiv de muzicieni bulgari care calcă pe urmele marilor instrumentiști ai jazzului și folclorului bulgăresc, printre care Ivo Papasov, Theodosii Spassov și Peter Ralchev.

„Vorbim aici de o nouă generație de „alchimiști” bulgari care poartă muzica noastră populară într-o călătorie interesantă, trecând prin New York, poate și prin Amsterdam… și înapoi la cultura bulgărească!” spunea renumitul artist Theodosii Spassov despre grupul Jazzanitza.

Artiștii din spatele Jazzanitza fac parte prima generație de muzicieni care, după anul 1989, au avut ocazia să urmeze o educație în jazz la universitățile europene și să ducă cunoștințele și influențele astfel dobândite în cultura bulgărească. Saxofonistul Dimitar Liotev, chitaristul Ludmil Krumov și contrabasistul Boris Taslev urcă alături de Bobby Petrov pe scena ARCUB, pentru concertul Jazzanitza, din 14 martie.

„Folclorul bulgăresc are o proprietate foarte interesantă – nu poate fi îmblânzit. Orice ai face cu acest tip de muzică, există o parte care trebuie să rămână autentică. Muzica noastră populară este foarte diferită. Am întâlnit muzicieni care, pur și simplu, nu pot înțelege această muzică, în special cea instrumentală. Cred că sufletul balcan este cel care va simți întotdeauna cel mai puternic muzica născută pe aceste tărâmuri”, declara Bobby Petrov pentru Radio Bulgaria.

Biletele costă 35 lei, preț întreg, respectiv 25 lei pentru elevi, studenţi și pensionari și se găsesc pe arcub.ro și la Casa de bilete ARCUB, din Strada Lipscani, nr. 84-90.

Share