Familia Verneuil lovește din nou: „Cu ce ți-am mai greșit noi, Doamne?”

„Cu ce ți-am mai greșit noi, Doamne?” se întreabă din nou soții Verneuil, în momentul în care cele patru fete și cei patru gineri decid cu toții să părăsească Franța natală și să-și mute viețile în diverse colțuri de lume.

Comedia „Qu’est-ce qu’on a encore fait au Bon Dieu?/„Cu ce ți-am mai greșit noi, Doamne?”, regizată de Philippe de Chauveron, vine în continuarea celei din 2014, „Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?/Cu ce ți-am greșit noi, Doamne?” Pentru cine nu-i cunoaște pe soții Verneuil, aceștia sunt doi francezi extrem de francezi, iubitori de brânză, vin și peisaje campestre și, în general, de tot ce înseamnă Franța, cu bune și cu rele. Seniorii au patru fete măritate cu bărbați cu cetățenie franceză, dar de diverse origini și religii: unul are rădăcini în Israel, altul în China, unul în Coasta de Fildeș și altul în Algeria.

Viața oarecum liniștită a lui Claude (Christian Clavier) și Marie Verneuil (Chantal Lauby) este dinamitată de vestea că toți cei patru gineri (care simt că nu-și pot construi un viitor în Franța, din cauza prejudecăților francezilor neaoși, care îi privesc ca pe niște străini) vor să plece cu tot cu neveste, care abia așteaptă și ele mutarea, fie în țările din care se trag părinții lor, fie, pur și simplu, cât mai departe de toți cunoscuții.
Evreul începe să viseze la falafelul delicios și la vremea însorită din Israel, precum și la afacerea cu un grătar-frigider pe care o va porni acolo; musulmanul s-a săturat să preia numai cazuri care implică opresiunea femeilor cu burka de societatea franceză și speră să-și revigoreze cariera de avocat în Algeria; chinezul vrea să nu mai stea cu frica în sân că va fi atacat de vreo bandă de golani rasiști când scoate bani de la bancomat, așa că decide să plece în țara natală, iar ivorianul, care, ca actor de culoare, se află în imposibilitatea de a prinde roluri bune în Franța, e hotărât să plece în India, pentru a-și construi o carieră la Bollywood. Sub aceste auspicii de coșmar, Claude și Marie consideră că e timpul să scoată artileria grea pentru a-i împiedica pe tineri să își ia zborul care încotro.

„Cu ce ți-am mai greșit noi, Doamne?” este o comedie de familie, care se vede cu lacrimi în ochi… de la atâta râs. Filmul ia peste picior clișeele legate de naționalitate, rasă, religie, orientare sexuală (da, avem și un caz de lesbianism în familia lărgită), într-o manieră atât de amuzantă și delicată, încât nimeni nu se poate simți ofensat. Ca să înțelegeți, Claude și Marie, de exemplu, sunt atât de francezi, încât, după ce revin din vizitele făcute cuscrilor, se trântesc pe canapeaua din living și încep să mănânce dintr-o roată uriașă de brânză fină, așezată pe masă alături de o sticlă imensă de vin. Pentru că nicio mâncare nu e mai bună decât cea din Franța. 🙂

Vârstnicii, atât cei doi Verneuil, cât și cuscrii pe care apucăm să-i vedem, se străduiesc, ca majoritatea bătrânilor educați și cu bun-simț, să fie politically correct și toleranți cu schimbările pe care le aduce modernitatea, gen căsătoriile interetnice sau între persoane de același sex, deși, în sufletul lor, nu pot accepta întru totul aceste schimbări și le mai scapă uneori câte o glumă rasistă (sau mai pocnesc cu lopata câte un imigrant din Afghanistan, crezând că e taliban). 🙂 În orice caz, personajele sunt absolut adorabile, mai ales bătrânul Claude, care ar face orice să-și țină familia unită, și ginerele evreu, un diliu cu alură de George Clooney, care nu e în stare să învețe nici cele mai elementare noțiuni de ebraică.

„Cu ce ți-am mai greșit noi, Doamne?”, distribuit la noi de InterComFilm, are premiera în cinematografele din România pe 15 martie, și vă recomand cu drag să-l vedeți.

Share