Lucy Shipley: „Etruscii”

Doctor în arheologie etruscă, Lucy Shipley a publicat în 2017 volumul „The Etruscans: Lost Civilizations”, apărut în traducere la începutul acestui an la Editura Herald, sub titlul „Etruscii”.

Cartea autoarei britanice își poartă cititorul prin istoria etruscilor, punctând anumite elemente precum originea controversată a acestui popor, ritualurile de înmormântare, statutul femeii, comportamentele sexuale, conflictele cu vecinii, încercările de prezicere a viitorului și multe altele. Acțiunea se deplasează cinematografic prin zone populate cândva de etrusci și prin situri arheologice în timp ce încearcă să recreeze a imagine a acestora din texte vechi, artefacte și obiecte de uz zilnic.

Teritoriile etruscilor, cunoscute sub numele colectiv de Etruria, se întind de la Cerveteri în sus, încorporând partea nordică a provinciei Lazio, mare parte din Toscana și Umbria și porțiunea sudică din Emilia-Romagna. În culmea puterii lor, autoritatea etruscilor se extinde până pe malurile Mării Adriatice, la sud de Laguna Venețiană și în Golful Napoli. Dar această zonă centrală, descrisă, în mare, ca fiind cuprinsă între râurile Tibru și Arno, reprezintă adevărata inimă a ținutului etrusc.

Pe lângă text, volumul este populat cu imagini reprezentând statui descoperite în urma excavațiilor din secolele trecute, coifuri găsite în morminte, vase, bijuterii și fresce. Ochiul istoricului se străduiește să pătrundă secretele trecutului etrusc și să-și croiască drum printre date contradictorii, care au inflamat, însă, imaginația publicului în vremurile moderne. Din păcate, dovezi scrise de mâna etruscilor nu prea există, pentru că materialele pe care le foloseau nu au rezistat timpului, ba chiar e posibil să fi fost distruse inteționat prin ardere sau refolosire.

Învățații etrusci își scriau capodoperele pe materiale perisabile. Cele mai frecvente două suporturi par să fi fost sulurile de papirus fragil și cărțile din țesătură de in. Se găsesc imagini ale ambelor tipuri de artefacte literare: puteți observa zei etrusci ai morții purtând în mâini suluri de hârtie pe care putem presupune că se aflau notate numele celor decedați. Cărțile din pânză sunt înfățișate în sculptură pe mai multe piese de mobilier funerare. […] În mare, însă, aceste materiale nu rezistă decât dacă sunt în mod intenționat conservate cu grijă (sau, în unele cauzri, conservate accidental de vreo erupție vulcanică sau de vreo particularitate neobișnuită a mediului de depozitare).

Volumul „Etruscii” de Lucy Shipley poate fi găsit (la preț redus) în colecția Cultură și Civlizație a Editurii Herald, cu un click AICI.

Share