Mario Frangoulis – o apă albastră și limpede

Născut în Africa, crescut în Grecia și apreciat la nivel internațional, tenorul Mario Frangoulis a concertat în România pe 20 aprilie, la Sala Palatului din București, în cadrul unui eveniment organizat de 3G Enterprise Creative.

O scenă plină de muzicieni: Orchestra Simfonică București, discretă și armonioasă, un dirijor fermecător prin pasiune, tinerețe năvalnică și baghetă magică, îmbrățișând orchestra ca într-un zbor – Stathis Soulis (ați mai văzut vreodată un dirijor dansând la pupitru?); Andrei Tudor la pian și, bineînțeles, actorul principal, tenorul Mario Frangoulis. Și invitata lui, soprana Celia Costea, considerată vocea numărul 1 a operei grecești. Un public un pic rezervat la început, însă cucerit repede, aplaudând și pentru al treilea bis, unit cu muzicienii parcă într-o „apă albastră și limpede”, titlul celui mai recent album al tenorului, „Tourquoise Waters”/„Galazia Lumni“. O cauză nobilă – o parte dintre încasări mergând la Hospice Casa Speranței, publicul ascultând româna cântată a ambasadorului Marii Britanii, un exemplu de diplomație și implicare civică. Din public, o grecoaică implicată în proiectul Hospice a ținut să-l îmbrățișeze pe cel ce i-a adus Grecia în România dar și dragostea. Căci, așa cum spunea tenorul Mario Frangoulis – aproximativ, emoțiile copleșindu-ne pe toți și nemaireținând decât bucuria cântecului – „dragostea e ceea ce putem dărui întotodeauna celorlalți”. Tot din public, soprana Angela Gheorghiu (cu care tenorul a cântat la Acropolis) l-a aplaudat minute în șir, împreună cu sala.

Să mergi la un concert classical crossover – interpretarea unor cântece pop cunoscute în maniera operei – sau, pe scurt, „pop opera” e ca și cum ai ajunge la mai multe concerte în același timp. Arii de operă interpretate clasic dar și în stil soul, pop. Mai multe genuri muzicale care te trimit la Caruso sau la Freddy Mercury. Și multă eleganță, mult respect pentru public și pentru partenerii muzicali. O voce puternică și caldă totodată, fascinantă, susținută diafan de o orchestră excepțională.

Nu e de mirare, căci Mario Frangoulis are 19 albume și peste 7 milioane de copii vândute în lume. Actor și tenor, a cântat alături de Sarah Brightman, Placido Domingo, Montserrat Caballe, José Carreras, Liu Huan, Lara Fabian, Klaus Meine și cele mai bune orchestre ale lumii, de la Boston Pops la Chicago Symphony, Filarmonica din Tokyo, Opera Novaya din Moscova, Royal Simphony Orchestra sau Orchestra Filarmonică din Londra. Invitata sa, soprana Celia Costea are, așa a cum  prezis Monserat Caballe, „o carieră uriașă”. În acest concert ne-a fermecat și prin interpretarea plină de dramatism a unui cântec românesc vechi.

A fost primul concert în România al tenorului grec Mario Frangoulis, un artist care ne-a dăruit dragoste și dorința de a dărui, la rându-ne, dragoste. Ceea ce, să recunoaștem, este un dar din ce în ce mai rar.

Share