Ann Cleeves: „Pescărușul”

Sugestia de lectură pe care le-o fac de data aceasta celor pasionați de romane polițiste este Ann Cleeves – „Pescărușul”, având-o în centru pe detectiva Vera Stanhope.

Cartea, apărută la Editura Crime Scene Press, face parte dintr-o serie dedicată de autoarea britanică acestei detective deosebite, „un fel de încrucișare între Miss Marple și Columbo”, după cum o caracterizează pe coperta 4 Crime Fiction Lover. Încă de la primele pagini ale romanului, înainte să văd ce scrie pe copertă, recunosc că la Miss Marple nu m-am gândit. Însă faptul că Vera este varianta feminină a lui Columbo da, mi-a trecut prin minte. Dacă vi-l mai amintiți, Columbo (interpretat de Peter Falk) era și el detectiv, personaj principal într-un serial american care a rulat la noi prin anii ’90, parcă. Mic de statură, ușor cocoșat și purtând veșnic un parpalac ponosit, detectivul era subapreciat constant de criminali, care nu se așteptau ca acest omuleț deloc impunător să aibă o minte sclipitoare cu ajutorul căreia să rezolve toate cazurile.

Ei bine, Vera e cam tot așa: e o femeie supraponderală între două vârste, poartă sandale bărbătești și haine diforme și nu se îngrijește deloc. Anchetând niște crime vechi de 10 ani în orașul de baștină, discutând cu potențiali suspecți și cu alte persoane care ar putea să o ajute în elucidarea cazurilor, Vera e luată ba drept o reprezentantă a vreunei biserici obscure venită să ceară de pomană, ba drept o lucrătoare la serviciile sociale. În orice caz, în afară de colegii ei, împreună cu care face o echipă eficientă, restul persoanelor care o întâlnesc nu dau mulți bani pe această apariție stranie. Vera, însă, de la nivelul vârstei și al experienței de muncă într-un domeniu confiscat multă vreme de bărbați, are o tărie și o determinare care o ajută să înainteze prin hățișul de fapte dubioase și de persoane care nu spun întregul adevăr, încercând să răzbească spre lumina de la capătul tunelului.

Atinsă în mod special de acest caz, deoarece urmele conduc spre un grup de bărbați din care a făcut parte și tatăl ei, Vera acționează atât pe plan profesional, cât și personal, pe de o parte pentru a rezolva cazul, iar pe de alta pentru a lămuri lucruri tulburi din copilăria și adolescența petrecută fără mamă și alături de un tată disfuncțional. Autoarea îi aruncă în cale personajului principal tot felul de povești încâlcite și povestitori mai mult sau mai puțin vicleni și îi întinde nervii la maximum. În postura de cititor, te pomenești captiv în această rețea care face legătura între prezent și ororile trecutului, sperând ca Vera să îi găsească pe adevărații băieți răi, să pedepsească pe cine se mai poate și să închidă astfel un cerc care i-a făcut pe prea mulți nevinovați să sufere.

Cine este Pescărușul? Nu e o pasăre, nici vreun nume de cod, ci denumirea unui fost local în jurul căruia trecutul și prezentul se învârt și se suprapun într-un dans funebru.

Așadar, dacă vă tentează o carte despre aventuri polițiste contemporane cu ramificații în trecut și despre relații de familie contorsionate, cu o detectivă competentă, dar certăreață, singuratică și prietenă bună cu sticla, alături de un spectru larg de personaje pitorești capabile de acțiuni altruiste sau abominabile, Ann Cleves – „Pescărușul” este ceea ce căutați.

Share