„Ma” sau unde poate duce o traumă adolescentină

Drama horror „Ma”, în regia lui Tate Taylor, are premiera în cinematografele din România vineri, 7 iunie 2019. Filmul este distribuit la noi de Ro Image.

Cum Octavia Spencer mi-a plăcut în toate rolurile în care am văzut-o (Minny în „The Help”, Karen în „Instant Family” etc.), am decis să merg la avanpremiera „Ma” doar de dragul ei – citisem că filmul e horror, chestie care nu mă cucerise, deoarece simt că anul ăsta mi-am depășit porția de horror-uri. Totuși, „Ma” s-a dovedit destul de ușor digerabil, deoarece e mai mult dramă decât horror.

O mână de adolescenți dintr-un orășel american prăfuit se împrietenesc cu o doamnă de vârsta părinților lor, pe nume Sue Ann (Octavia Spencer), după ce o conving să le cumpere de băut – căci minori fiind, nu i-ar fi servit niciun vânzător în toate mințile. Curând, însă, începem să înțelegem că doamna este de fapt personajul central al filmului și că ea e cea care i-a ales pe tineri să contribuie involuntar la realizarea unui plan sinistru pe care îl coace de multă vreme.

„Ma”, un semnal de alarmă pentru părinții de adolescenți

Concret, „Ma” pune accentul pe sechelele cu care poate rămâne o persoană după ce are parte de o traumă în adolescență și pe ce acțiuni grotești e în stare să conceapă la maturitate pentru a se răzbuna pe cei care au făcut-o să sufere. E adevărat, stilul în care Sue Ann își pune în aplicare răzbunarea e mai mult bazat pe efecte psihice devastatoare și mai puțin pe oase rupte și sânge (mă rog, nu și pentru Ben (Luke Evans), cel care a fost declanșatorul dezastrului din adolescența lui Sue Ann și care are pregătit un tratament absolut special).

Cred că filmul – care, de altfel, nu e vreo capodoperă ca scenariu sau ca joc dramatic (tinerii actori care o înconjoară pe Octavia Spencer nu dau pe dinafară de talent) – poate funcționa ca semnal de alarmă pentru părinții de adolescenți. Văzând „Ma”, un părinte și-ar putea da seama că trebuie să fie extrem de atent la stările prin care trec copiii lui și să încerce să discute cu ei dacă observă ceva suspect – cu riscul de avea parte de uși trântite și accese de furie din partea tinerilor. O umilință intensă și ținută secretă, trăită când sistemul de apărare și cel de judecată al propriei persoane este atât de fragil, poate lăsa urme adânci în minte și în suflet și poate pune pe un cu totul alt făgaș o viață de om.

Share