Jude Morgan: „Viața secretă a lui William Shakespeare”

Cine n-a auzit de William Shakespeare? Care iubitor de lectură n-a citit măcar „Hamlet”, „Othello” sau „Mult zgomot pentru nimic” și care amator de teatru n-a văzut măcar unul dintre spectacolele realizate după piesele lui? Dar cine a fost omul Shakespeare și cum s-a șlefuit talentul lui?

Shakespeare. Un nume pe care mă străduiam să învăț să-l scriu corect în școala generală, când profesorul de română, care era și pasionat de teatru, ne-a vorbit prima dată despre el și ne-a recomandat să-l citim la bibliotecă. Shakespeare, pe care l-am studiat la orele de literatură universală din liceu, nu mai știu cu ce piese, dar știu sigur că după ce le-am citit pe cele din programa obligatorie, am trecut și la altele, atât de mult îmi plăcuseră stilul și subiectele lui. Shakespeare, care a rămas o amintire frumoasă în sertarul cu lecturi al memoriei mele și de care mi-am amintit cu drag săptămânile trecute, când am citit romanul lui Jude Morgan, „Viața secretă a lui William Shakespeare”, apărut în aprilie la Editura Nemira.

Deși scrierile lui Shakespeare, fie ele piese de teatru sau sonete, au trecut testul timpului și au ajuns până în zilele noastre, nu același lucru se poate spune despre întâmplările din viața lui personală. În afară de câteva evenimente clar dovedite prin documente oficiale rămase din acele vremuri, precum botezul său pe 26 aprilie 1564 în Stratford-upon-Avon, căsătoria cu Anne Hathaway sau momente disparate din viața la Londra, unde a activat ca actor și scriitor, periplul său prin viață rămâne incert, modelat de multe presupuneri și asocieri. Jude Morgan, autor britanic interesat de biografiile scriitorilor din patria sa, încearcă să recreeze cât mai credibil viața și personalitatea lui marelui Will, așa cum ar fi putut ele să fie.

„Viața secretă a lui William Shakespeare”, o lectură incitantă și savuroasă

În acest roman de o frumusețe literară sclipitoare, găsim un William Shakespeare fiu de mănușar, născut și crescut la țară, dar departe de năzuințele omului simplu, care știa să citească și visa la viața actorilor care treceau uneori cu spectacole controversate prin mica lor localitate; un Shakespeare care avea, căci cum s-ar fi putut altfel, disensiuni cu tatăl său cel sobru și bine înfipt în realitatea cotidiană, care nu vedea cu ochi buni pasiunea fiului său pentru lecturi și teatru, și care, folosind șantajul emoțional, încerca să-l mâne spre asumarea unor responsabilități precum o profesie statornică, de „om serios”; un Shakespeare care se îndrăgostește și are o căsnicie interesantă cu Anne Hathaway, o persoană nu doar frumoasă, ci și blândă și cu o înțelepciune reținută, care o ajută în relația cu Will atunci când el alege o viață în care să-și urmeze talentul, iar firea ei de femeie simplă de la țară, fără școală și orbită de prejudecăți tinde să-l deteste pentru acest lucru și să încerce să-l minimizeze ca artist, în încercarea de a-l aduce pe făgașul unei vieți convenționale.

Plecarea la Londra cu trupa de teatru, greutățile vieții de actor, ascensiunea la rangul de autor și de protejat al unor personalități care îl ajută să-și facă o situație financiară stabilă, nașterea copiilor, relația cu soția și restul familiei rămase acasă, prieteniile și antipatiile construite în lumea artistică – pe toate le vedem și le înțelegem atât prin ochii lui Will, scăldându-ne în lumea lui creativă, în frământările erotice, în îndoielile sau în certitudinile lui profesionale și personale, cât și prin ochii lui Anne, pe de o parte înțelegându-i tristețea, întrebările și temerile de soție iubită profund, dar pusă pe locul al doilea, pe de altă parte încrețindu-ne fruntea atunci când o vedem încercând să saboteze succesul lui Will, din cauza incapacității sale intelectuale de a înțelege măreția talentului și a personalității celui care îi este partener de viață.

„Viața secretă a lui William Shakespeare” de Jude Morgan este un exemplu de literatură la superlativ, în care plonjezi curios și capeți încă de la primele pagini siguranța că te va acapara cu totul și îți va satisface din belșug așteptările de cititor pretențios. În plus, te va face să iei în considerare recitirea unora dintre creațiile lui și descoperirea celor care nu ți-au picat în mână până acum.

Share