Cristian Mungiu va fi prezent la forumul „Poveștile care schimbă jocul”

Regizorul Cristian Mungiu va fi prezent la forumul economic franco-român „Poveștile care schimbă jocul”, care va avea și o dimensiune culturală, pe 19 iunie 2019, de la ora 16:30.

Credit foto: Dan Beleiu

Forumul „Poveștile care schimbă jocul”, care se va desfășura în intervalul orar 09:00 – 17:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, provoacă peste 45 de lideri români și francezi să confrunte stereotipurile inter-culturale prin afacerile de succes create, inovațiile tehnologice din domenii economice cheie, prin creionarea unei viziuni de anvergură și orientate spre viitor, precum și prin abordarea provocărilor din perspectiva responsabilității sociale și a culturii.

Începând cu ora 16:30, regizorul Cristian Mungiu va susține o conferință în care va vorbi despre strategiile sale personale în confruntarea cu stereotipurile culturale și despre cum a construit punți cu Franța, prin intermediul Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest”. Conferința va porni de la proiecția unui film realizat de regizor, „E Bine Rău!”.

„Trăim într-o lume pe care, ca să o putem gestiona cât de cât, suntem nevoiți să o simplificăm. Așa apar generalizările, stereotipurile, clișeele. Eu, ca cineast, m-am aflat deseori în situația de a trebui să răspund la întrebări ca ‘român generic’ și nu ca regizorul de film Cristian Mungiu – totodată și pentru că filmele au acest potențial de a fi percepute ca generalizări ale situației dintr-o țară, dintr-un anume moment. Teoretic, cu toții ne dorim să ajungem la o judecată cât mai echilibrată și eliberată de clișee. Însă ca alții să renunțe la stereotipurile pe care le folosesc despre noi, trebuie să înțelegem că avem și noi o responsabilitate și ceva de făcut în direcția asta”, a declarat regizorul Cristian Mungiu în prefațarea evenimentului.

Tot pe partea culturală va avea loc în cadrul forumului și un dialog între jurnalistul Laurent Couderc, redactor-șef al revistei „Regard” și Jean-Jacques Garnier, comisarul francez al Sezonului cultural România Franța, în cadrul căruia se desfășoară și Forumul „Poveștile care schimbă jocul”.

Forumul Economic Franco-Român face parte din Sezonul cultural România-Franța 2019, desfășurat în România în perioada 14 aprilie – 14 iulie. Cu sloganul „Uitați clișeele!”, sezonul acoperă o gamă variată de domenii: teatru, dans, muzică clasică și contemporană, arte vizuale, cinema, educație, știință, patrimoniu, literatură, turism, economie.

Share