Will Durant: „Povestea filosofiei”

Una dintre cele mai noi apariții în portofoliul Editurii Herald este volumul „Povestea filosofiei. Viețile și ideile celor mai importanți filosofi occidentali” de Will Durant.

Inclusă în colecția Cultură&Civilizație, alături de alte titluri interesante, precum „Spartanii. O istorie legendară”, „Etruscii” sau „O istorie a ateismului”, cartea lui Will Durant nu-și propune să se transforme într-o istorie exhaustivă a filosofiei, ci, mai degrabă, să puncteze figurile cele mai spectaculoase ale domeniului. Acești gânditori celebri nu sunt prezentați doar din perspectiva uneori rigidă a muncii lor, ci și din punctul de vedere al relațiilor și al vieții private. Ei sunt, deci, integrați nu doar în curentele și temele epocii lor, ci îi vedem în viața de familie și printre cunoscuți și aruncăm o privire în scrierile lor personale și profesionale.

„Povestea filosofiei”, o relatare însuflețită

Când ne gândim la marile personalități care au modelat într-un fel sau altul soarta lumii, a faptelor și a ideilor, tindem să le așezăm pe un piedestal. Ne minunăm de măreția judecăților și acțiunilor acestor oameni aparte și uităm că, în esență, și ei au fost la fel de umani ca noi și și-au dorit ca munca lor să fie înțeleasă. Filosofii, căci despre ei vorbește Will Durant, au trăit, în fond, la fel ca noi: unii au fost singuri, încleștați în principii sterile, alții au avut familii numeroase, unii au fost strâmtorați financiar, alții, dimpotrivă, s-au scăldat în lux, unii au fost apreciați în timpul vieții, alții au avut de suferit din pricina concepțiilor avute și a opiniilor susținute. În „Povestea filosofiei”, autorul vrea să îi vedem pe marii filosofi așa cum erau, pe de-a-ntregul, încercând, după propria mărturisire, să umanizeze cunoașterea, să ne faciliteze accesul la viețile și operele lor. Pentru că această cunoaștere nu trebuie să rămână un apanaj al anumitor elite, ci să se răspândească în mai multe cercuri: „Funcția profesorului tradițional a devenit clară: aceea de a media între specialist și restul lumii, aceea de a învăța limba specialistului – așa cum specialistul a învățat limba naturii, pentru a se debarasa de barierele care există între cunoaștere și nevoie – și de a găsi pentru noile adevăruri cuvinte cunoscute, pe care oricine să le poată înțelege”.

De-a lungul cărții, Will Durant pornește de la Platon și Aristotel, trecând prin Bacon, Spinoza, Voltaire, Kant, Schopenhauer, Nietzsche și ajungând la gânditorii contemporani Bergson, Croce și Russell. Fiecare dintre ei este plasat în epocă, este analizat prin prisma scrierilor și prezentat prin intermediul aprecierilor și criticilor. Veți afla, astfel, amănunte despre soluțiile lui Platon și întemeierea logicii de către Aristotel, despre tratatul teologico-politic al lui Spinoza și influența lui antumă și postumă, despre Kant și estetica, analitica și dialectica transcendentală, despre Nietzsche și supraomul său și multe altele.

„Povestea filosofiei” poate fi găsită AICI, la preț redus.

Share