„Văzând istoria – 1947-2007. Colecția MNAC”, un periplu artistic autohton

Pe 18 iulie, Muzeul Național de Artă Contemporană a invitat jurnaliști și bloggeri să viziteze expoziția „Văzând istoria – 1947-2007. Colecția MNAC”, pentru a vă transmite ce puteți vedea când aveți câteva ore în care doriți nu doar să vă culturalizați, ci și să vă relaxați – pentru că MNAC are și o terasă pe care puteți sta la un pahar cu vin, admirând apusul de soare. 🙂

Se spune că orice operă de artă este înrădăcinată în personalitatea artistului. Se mai spune că pentru a înțelege arta, trebuie să ai cunoștințe teoretice, deci instrumentele necesare pentru a putea interpreta ceea ce vezi. Personal, recunosc că nu sunt în măsură să analizez profesionist expresii ale picturii sau ale sculpturii și tot ce am făcut de fiecare dată când mi-au ieșit în cale a fost să le apreciez prin prisma esteticii personale și a emoțiilor născute de aceste întâlniri. Dacă privesc o pictură și îmi place, e foarte probabil ca subiectul și culorile din tablou să-mi fi trezit aceste sentimente pozitive și extrem de puțin probabil să o apreciez din considerente pe care un specialist le ia în seamă, și anume tehnica de pictură, luminozitatea, cât de bine se încadrează artistul într-un curent sau alte criterii care-mi sunt cu totul străine.

„Văzând istoria – 1947-2007. Colecția MNAC”, o expoziție cu spectru larg

O expoziție precum „Văzând istoria – 1947-2007. Colecția MNAC”, de la etajul 1 al Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC), este atât pentru profesioniștii în domeniu, cât și pentru persoane fără diplome de artiști sau de critici, dar interesate de artă și cultură, care vor să vadă și să cunoască, poate, și alte domenii decât cele în care se mișcă mai cu familiaritate. Este o expoziție pentru tineri și vârstnici, cu diverse profesii și interese, care vor să înțeleagă cursul evenimentelor artistice produse în România. Ca multe alte țări, nici a noastră nu a dat în ultimul secol multe nume celebre la nivel internațional în ceea ce privește arta, însă arta nu e făcută doar de celebrități, ci de toți cei instruiți și dedicați domeniului, care creează constant și contribuie la dezvoltarea patrimoniului și imaginii culturale a unei țări.

„M-am întrebat adesea care este de fapt misiunea noastră când construim o astfel de expoziție, cu multe lucrări, cui ne adresăm? Pe de o parte, ne adresăm specialiștilor, suntem noi înșine niște specialiști și datoria noastră este să creăm un discurs de o anumită ținută științifică, poate chiar academică, discurs care să ofere repere culturale solide oamenilor care sunt nu doar curioși legat de ce s-a întâmplat în România ultimilor 50-60 de ani, ci care vor să și facă ceva cu aceste cunoștințe. Pe de altă parte, ne adresăm și unor oameni care pur și simplu au o plăcere să vadă artă, să cunoască artă, să se înconjoare cu obiecte frumoase, cu oameni interesanți, să aibă conversații relevante, să țeasă în jurul lor un fel de rețea de bună-cuviință intelectuală și culturală. Aceștia nu sunt specialiști, dar avem o datorie mare și față de ei. Și pe urmă avem o datorie și față de copii, care trebuie să crească având o anumită conștiință că viața are și această dimensiune, de a merge la un muzeu, de a te uita pe pereți, de a te tăvăli pe jos în cafenea, de a face desene sau figuri din plastilină. […] Trebuie să fim foarte conștienți că nu suntem o țară care a produs staruri ale artei în secolul XX, în afară de două-trei, pe care le cunoașteți cu toții. Și nu suntem singura țară în această poziție. Cultura unei țări nu se face prin staruri și prin excepții, cultura se face din masa aceea solidă de oameni care sunt dedicați profesiei lor și care produc constant valoare culturală. Trebuie să înțelegem de unde venim. Această expoziție asta vrea să arate. Am încercat să creăm un context provocator, incitant pentru orice fel de public și să creăm un fel de mozaic, un fel de labirint, prin care te plimbi, te uiți o jumătate de oră la niște lucrări și încerci, poate, să găsești fluxul istoric al textelor de pe perete”, spune Călin Dan, directorul MNAC, despre „Văzând istoria – 1947-2007. Colecția MNAC”.

Expoziția, care conține lucrări diverse (pictură, sculptură, instalații etc.) a fost lansată în noiembrie 2018, iar reprezentanții muzeului au declarat că vor să o mai păstreze spre vizitare încă doi, poate chiar trei ani. Mai multe informații despre expozițiile MNAC găsiți pe pagina muzeului. Chiar în această seară, la ora 18:00, se lansează la MNAC și expoziția artiștilor Viorica și Gheorghe Iacob, care va fi deschisă până pe 29 septembrie. Accesul la muzeul aflat în Palatul Parlamentului se face prin Calea 13 septembrie și se poate intra cu mașina până în dreptul lui.

Tot la MNAC puteți urca și pe terasa de la etajul 4, fie cu liftul, fie pe scări. Dacă „luați scările”, aveți avantajul că, pe lângă faptul că faceți puțină mișcare, o să bucurați privirea cu graffiti-urile spectaculoase de pe pereți. 🙂

Share