Central European Film Festival Timișoara (CEFFTM) începe în 28 august

Central European Film Festival Timișoara (CEFFTM) vă invită la filme, cineconcerte și dezbateri pe tema rEvolutions în perioada 28 august – 1 septembrie.

Anul 1989 înseamnă ziduri spulberate, bariere depășite, un mod nou de a vedea lucrurile, deschidere spre democrație și capitalism în timp ce comunismul ajunge la apus. La 30 de ani de la Revoluția din 1989 și de la căderea Cortinei de Fier, Central European Film Festival Timișoara 2019 a decis să aducă în prim-plan rEvoluțiile cu tot ce reprezintă ele din punct de vedere social, politic și emoțional prin intermediul mai multor evenimente conectate la film.

Central European Film Festival Timișoara (CEFFTM) se va desfășura în mai multe spații din Timișoara: Piața Unirii, Aula Magna a Universității de Vest Timișoara, Grădina de Vară Capitol (Sala Capitol, în caz de vreme nefavorabilă), Casa Artelor, Anturaj, librăria Cărturești Mercy și Piața Sfântul Gheorghe.

Central European Film Festival Timișoara (CEFFTM), o radiografie a revoluțiilor

Festivalul se va deschide pe 28 august, în Piața Unirii, la ora 21:00, cu trupa Luna Amară, care va interpreta piese asociate unor secvențe din filmul „Hîrtia va fi albastră”, de Radu Muntean și „Timișoara Decembrie 1989”, de Ovidiu Bose Paștina. Formație-fanion pentru mai multe generații de consumatori de muzică live care apreciază mesajele sociale, dar și de dragoste, ale poeziilor care abordează diverse stări, Luna Amară vine în fața cinefililor cu o interpretare inedită.

Competiția, Panorama, No/Kidding!, Filme Studențești și Revoluții în documentare, secțiunile din acest an ale festivalului, vor fi completate de două proiecții speciale: un film din Singapore și altul despre cultura Klezmer. În secțiunea competițională se vor întrece producții ca: „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”; „Donbass”; „The Announcement” și multe altele. Secțiunea Panorama va include atât filme românești, cât și coproducții: „Hîrtia va fi albastră”; „God Exists, Her Name is Petrunja”; „L’Homme fidèle”. Juriul care va decide câștigătorul competiției este format din Laurențiu Damian (regizor și scenarist), Ioana Flora (actriță), Dana Duma (critic de film), Adrian Titieni (actor) și Irina Margareta Nistor (critic de film și ambasadoare CEFFTM). Și anul acesta se va acorda Premiul Radu Gabrea în cadrul secțiunii de filme studențești. Cei care vor hotărî spre cine se va duce premiul sunt: Sanda Vișan (realizatoare TV și critic de film), Marian Sorin Rădulescu (scriitor și critic de film) și Melania Oproiu (editor de film). Documentarele despre revoluții sunt cele proiectate de-a lungul anului în programul X-tensii derulat împreună cu Asociația TM 2021: „The Singing Revolution”; „1989”; „After The Fall”; „The Last Days of the Ceausescus”; „1989, Revoluția din Ungaria”; „Timișoara Decembrie 1989”.

Intrarea la proiecțiile din cadrul festivalului este liberă.

Mai multe informații despre Central European Film Festival Timișoara (CEFFTM) se găsesc pe pagina de Facebook a evenimentului.

Central European Film Festival Timișoara (CEFFTM) este organizat de Asociația EuroFest și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, CNC, Ministerul Culturii, UCIN.

Share