Școală de vară: Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți

Pe 19 august a început cea de-a treia ediție a școlii de vară „Arhitectura tradițională în Geoparcul Platoul Mehedinți”.

Timp de două săptămâni, studenții participanți studiază potențialul de dezvoltare durabilă, culturală și turistică, al comunei Balta și continuă procesul de construire al ecomuzeului. Reprezentanții comunității locale sunt invitați la discuții despre implicare și dezvoltare și la proiecții de film care investighează specificul României rurale.

Pe parcursul celor doua ateliere organizate în cadrul școlii de vară, studenții vor participa la procesul de dezvoltare al ecomuzeului, un instrument care aparține comunităţii locale și prin care este controlat procesul de schimbare şi modernizare,vor fi implicați în restaurarea și reconversia unei clădiri, vor documenta tehnicile de construcție și de renovare actuale și vor documenta istoriile sociale ale localnicilor care și-au câștigat existența din minerit.

Activitățile școlii de vară sunt coordonate de către membrii echipei multidisciplinare formată din: Alexandra Mihăilciuc (arhitect), Andrei Tache (arhitect), Andrei Mihail (antropolog), Bianca-Maria Bălșan (manager cultural), Alexandru Vasiliu (arhitect), Alexandra Anastasiu (architect), Ana Dora Matei (architect) și alți experți din domenii complementare.

Joi, 22 august, de la ora 17:00, la After-school Balta, Asociația MAIE invită comunitatea din comuna Balta și studenții participanți la școala de vară la o întâlnire de redescoperire a satelor şi a comunităţilor care îşi crează un drum către viitor în cadrul atelierului „Poveşti din alte locuri. Comunităţi care cresc.” O discuţie lejeră despre împreună, clădire şi căi de dezvoltare locală pornind de la alte exemple de intervențiide succes în comunități: Țigănești, Țibănești, workshop-urile Pro Patrimonio, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului, Ambulanța pentru Monumente, Bloc. Unblock – intervenție în scara Blocului Liric din București.

Pe 24 august, la Căminul Cultural din Costești, și pe 25 august, la Școala din Balta, de la ora 20:00, vor fi proiectate, cu sprijinul One World la Școală, două producții cinematografice românești care explorează temele vieții rurale: „Planeta Petrila” (regia Andrei Dăscălescu, România, 2016) și „Varză, cartofi și alți demoni” (regia Șerban Georgescu, România, 2016). Intrarea este liberă.

Share