„Secretul lui Raoul Taburin”: pe locuri, fii gata, cazi!

Raoul Taburin, un mecanic de biciclete care și-a trăit toată viața într-un sătuc francez de poveste, ascunde un secret teribil: nu știe să meargă pe bicicletă!

Secretul lui Raoul Taburin

Ei, dar ce mare secret mai e și ăsta, vă veți întreba, și de ce este așa o rușine ca un om să nu știe să meargă pe bicicletă?? Păi, în mod normal, n-ar fi. Însă, dacă în urma unei întâmplări deosebite, omul respectiv ar ajunge să fie privit de consăteni ca un erou neîncoronat al ciclismului, în stare de acrobații nemaivăzute, iar dezvăluirea imposturii ar risca să-l ucidă la propriu pe cel căruia i se dezvăluie secretul… situația s-ar zugrăvi brusc ceva mai complicată, nu? 🙂

„Secretul lui Raoul Taburin” sau cum să te ridici prin omisiune la nivelul pretențiilor comunității

Tot ce-și dorește micul Raoul Taburin este să fie ca tatăl său, poștaș de meserie. Însă în satul lor, Saint-Céron, și poștașul, ca oricare alt locuitor, se deplasează pe bicicletă, iar băiatul nu reușește sub niciun chip să-și țină echilibrul, oricât ar încerca. Nu poate, deci, nici să-și însoțească tatăl pentru livrări, nici colegii de școală în expedițiile pe cărările satului și tot ce face e să se plimbe agale pe lângă bicicletă.

Când învățătoarea organizează o excursie cu bicicletele pentru toată clasa și Raoul nu se poate sustrage, crede că secretul lui va fi descoperit. Însă el reușește cumva să-și țină echilibrul pe bicicletă când coboară o pantă cu viteză, și, pentru că nu știe să frâneze, se autoproiectează în lac, după ce face câteva salturi în aer, ispravă care îl înscrie automat în galeria eroilor locali – căci toată lumea e convinsă că băiatul e un ciclist și acrobat de excepție.

Raoul încearcă de-a lungul vieții să se destăinuie cuiva cum că el habar nu are să meargă pe bicicletă, dar de fiecare dată când o face consecințele sunt tragice și imediate. Așa că își îngroapă secretul în suflet, învață să repare biciclete ca nimeni altul și păstrează aparențele de mare acrobat. Până când în sătucul lor idilic vine un fotograf, a cărui prezență amenință să schimbe din temelii viața lui Raoul…

Un sinopsis spune câte ceva despre un film, trailer-ul îmbogățește întrucâtva percepția, dar n-o să știți ce film adorabil este „Secretul lui Raoul Taburin” până nu-l vedeți. 🙂 Scenariul este o încântare, cu narațiuni și dialoguri creionate maiestuos, umorul fin este întins pe întreaga suprafață a peliculei, iar imaginea satului montan și povestea pe care o auzim din gura naratorului creează o atmosferă caldă și primitoare de basm, cu o doză de magie.

Mi-a plăcut foarte mult și felul în care personajele importante sunt urmărite de-a lungul a trei etape din viața lor (copilăria, vârsta de 20 de ani și, la final, maturitatea coaptă). Dacă sunteți atenți, o să observați că hainele pe care le poartă sunt aceleași de-a lungul timpului. Raoul copil, de exemplu, este îmbrăcat în fiecare scenă cu o salopetă, pe care o veți vedea și la tânărul Raoul, precum și la Raoul cel trecut de 40 de ani (Benoît Poelvoorde). Și mi-a mai plăcut și felul în care localnicii aveau un cod al lor prin care denumeau obiectele în funcție de proprietarul afacerii. Când mâncai jambon, nu spuneai că mănânci jambon, ci frognard, după numele măcelarului, când purtai ochelari, de fapt purtai bifailles, după numele optometristului, iar când te duceai la atelierul lui Raoul Taburin, te duceai pentru a-ți repara nu bicicleta, ci… taburinul. 🙂

„Secretul lui Raoul Taburin” (comedie, Franța-Belgia, 2018), realizat după benzi desenate marca Jean-Jacques Sempé, este distribuit la noi de Independența Film și are premiera în cinematografele din România pe 23 august.

Share