Am văzut o „Ediție specială muncitorească” chiar pe 23 august

Deși spectacolul „Ediție specială” a avut avanpremiera undeva prin 2017, abia acum am reușit să-l văd și să mă mir că se joacă tot cu sala plină.

Bine, mirarea asta nu prea își are ea rostul, având în vedere că elementul central al spectacolului este Horațiu Mălăele, un actor senzațional, cu prestații memorabile, care aici apare împreună cu fiul său, Bogdan, și el actor, și alături de muzicianul Radu Captari. Pe 23 august, am văzut la Cinema Pro varianta „muncitorească” a spectacolului, sărbătorind ironic fosta zi națională a României și care a început, de altfel, cu cântece patriotice și cu fostul imn al țării. De-a lungul spectacolului, un fel de stand-up comedy electrizant, în care Horațiu și Bogdan au fost pe rând actorul principal sau au susținut dialoguri spumoase, am fost trecuți prin povești, anunțuri de ziar și poezii de dinainte de 1989, corelate cu versuri și fapte mai amuzante sau mai dramatice ale prezentului.

Sala a fost cuprinsă de multe ori de hohote de râs, ca atunci când s-au recitat catrene precum „Cine-i mic și dă din mână/Și-are 4 la Română?/Cine-i mare și ghicește/10 ani pe loc primește” (care probabil că, la prima vedere, nu le spun mare lucru celor care nu erau născuți în România vremurilor de tristă amintire), când ni s-au citit perle de pe la examenele de bacalaureat, precum „Nechifor Lipan stătea pe spate cu fața în jos” sau când am aflat de la Bogdan ce a însemnat să crești avându-l drept tată pe Horațiu Mălăele. 🙂 Dar nu de puține ori s-a lăsat o liniște respectuoasă și densă, la interpretarea unor versuri intense sau a unor piese muzicale sensibile.

S-ar putea spune că „Ediție specială” este un amestec reușit de poezie, glumă, ironie, spirit civic și muzică, în care Horațiu și Bogdan Mălăele reușesc să se apropie pentru o oră și jumătate de cei din sală și să îi plimbe prin artă, dar și prin istorie, să îi facă să râdă cu lacrimi sau să le pună pe fețe zâmbete preocupate, să îi transporte într-o lume diferită și totuși atât de aceeași. Iar melodia din vocea și chitara lui Radu Captari contribuie la atmosfera de trecut amestecat cu prezent, purtând spectatorii prin piese vibrante din folclorul rusesc și din muzica minorităților. Când mai vedeți că apar bilete la spectacolul „Ediție specială”, mergeți să-l vedeți: veți petrece o seară mai mult decât agreabilă cu doi actori minunați și un muzician talentat.

Share