Festivalul Internațional „George Enescu”: La Cetra d’Orfeo

Festivalul Internațional „George Enescu” a început pe 31 august. Am ales ca primul concert pe care îl văd să fie cel susținut de La Cetra d’Orfeo, „Ay Amor!”.

Sursă foto: www.lacetra.com

Nu există iubitor de muzică clasică și de cultură, în general, care să nu fi auzit de Festivalul Internațional „George Enescu”, eveniment de prestigiu care, la fiecare ediție, reunește muzicieni naționali și internaționali de renume mondial și, timp de câteva săptămâni, adună un public numeros în jurul muzicii bune. Personal, este prima oară când merg la acest festival și am ales ca primul concert pe care îl văd să fie cel susținut de La Cetra d’Orfeo, un ansamblu francez de muzică veche creat de Michel Keustermans.

Ora de începere a concertului a fost 22:30, iar până atunci, publicul și-a ocupat locurile în sală, într-o forfotă grațioasă a rochiilor de seară, a costumelor impecabile și a zâmbetelor purtate cu eleganță. Micile conflicte apărute pe marginea locurilor și a lojelor ocupate greșit s-au rezolvat eficient și cu delicatețe fie direct de cei implicați, fie cu ajutorul persoanelor din staff-ul festivalului. De asemenea, am apreciat faptul că, odată cu începerea concertului, majoritatea spectatorilor s-au concentrat cu totul asupra muzicii și dansului de pe scenă și doar 4-5 persoane din toată sala au ales să scoată telefoanele și să fotografieze sau să filmeze multe dintre momentele interpretării.

La Cetra d’Orfeo a deschis seria concertelor de la miezul nopții la Festivalul Internațional „George Enescu”

Alcătuit dintr-un nucleu de artiști specializați în interpretările din secolele XIV‑XVIII, La Cetra d’Orfeo și-a început prestația punctual, cu un discurs ținut de conducătorul ansamblului într-o română aproape perfectă, și a captivat apoi audiența prin muzica grandioasă a secolelor trecute. Cu o vestimentație amintind de nobilii de la curțile regilor și cu alegerea unor fragmente muzicale emoționante, care au stârnit aplauze vijelioase și prelungite, La Cetra d’Orfeo a cucerit publicul de la Ateneul Român prin interpretare, consistență și fast. Instrumentiștii, printre care s-au numărat soprana Marie de Roy, violonistul Johan van Aken și harpista Hannelore Devaere, dansatorii Maria-Angeles Hurtado, Jaime Puente și Lieven Baert și Corul Național de Cameră „MADRIGAL – MARIN CONSTANTN” ne-au adus mai aproape muzica lui Andrea Falconieri și a lui Diego Ortiz, compozitori de secol XVI, a lui Giovanni Paolo Foscarini și Lucas Ruiz de Ribayaz, interpreți și compozitori de secol XVII și a altor artiști din veacurile de demult, al căror talent continuă să străbată timpurile.

Prestația ansamblului La Cetra d’Orfeo din 31 august a fost inclusă în categoria Concertele de la Miezul Nopții (By Midnight Concerts), care continuă astăzi la Ateneul Român cu Cei 12 violonceliști ai Filarmonicii din Berlin, care vor interpreta, printre altele, bucăți din Dvořák, Șostakovici și Astor Piazzolla. Programul complet al concertelor din cadrul festivalului, precum și al evenimentelor conexe poate fi consultat pe site-ul www.festivalenescu.ro. Pentru anumite concerte, se mai găsesc bilete pe platforma Eventim. La evenimentele conexe, precum „Orașul cântă”, accesul publicului este liber.

Festivalul Internațional „George Enescu” este cel mai important eveniment de gen din România și unul dintre cele mai mari din Europa de Est. Anul acesta, la ediția cu numărul 24, sunt prezenți peste 2.500 de muzicieni străini de cel mai înalt nivel internațional și peste 1.000 de artiști români de la cele mai prestigioase instituții muzicale din România, alături de soliști cu solide cariere internaționale. Concertele și recitalurile ediției 2019 a festivalului se desfășoară la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio și Sala Mică a Palatului și sunt grupate în jurul a patru mari secțiuni: „Mari orchestre ale lumii”, „Concertele de la miezul nopții”, „Recitaluri și concerte camerale”, „Muzica secolului XXI”. De asemenea, pe durata festivalului (31 august-22 septembrie) vor avea loc concerte și evenimente în Piața Festivalului, conferințe, lansări de discuri și de carte, spectacole extraordinare. Celor 84 de concerte din Capitală li se adaugă alte peste 30 de concerte în 10 orașe din România (Sibiu, Cluj, Târgoviște, Piatra Neamț, Bacău, Iași, Târgu Mureș, Bârlad, Timișoara, Satu Mare) și 6 orașe din lume (Florența, Berlin, Liège, Toronto, Montreal, Chișinău). Alte peste 300 de evenimente în cadrul programelor asociate vor împărtăși bucuria muzicii în întregul oraș, în spații neconvenționale, parcuri, clădiri de birouri, piețe publice, mall-uri benzinării, muzee.

Share