Marion Cotillard a fost Ioana d’Arc la Festivalul Enescu

Actrița Marion Cotillard a fost prezentă la Festivalul Internațional George Enescu în oratoriul „Jeanne D’Arc au bûcher”, în care a interpretat rolul principal.

Actrița și muziciana franceză Marion Cotillard a fost prezentă în România în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” 2019, unde a interpretat rolul Ioana d’Arc (rol vorbit) în oratoriul „Jeanne D’Arc au bûcher”, prezentat pe 19 septembrie la Ateneul Român. Producția a fost susținută de Orchestra Națională din Lille și Corul Filarmonicii George Enescu și condusă de dirijorul Alexandre Bloch. „Jeanne D’Arc au bûcher” este un oratoriu dramatic semnat de compozitorul francez de origine elvețiană Arthur Honegger, pe un libret realizat de poetul și dramaturgul Paul Claudel. Povestea punctează prin 11 scene, în sens invers cronologic, momentele importante din viața eroinei franceze care au dus la condamnarea ei la ardere pe rug. Construcția oratoriului este una monumentală, incluzând pasaje operatice, corale, simfonice, teatru, o combinație de stiluri care contribuie la fascinația exercitată de spectacol, greu de încadrat în vreunul dintre genuri. Montarea este pe măsură, distribuția cuprinde artiști lirici, actori, cor, cor de copii și orchestră.

Prezentă la conferința de presă dedicată spectacolului, Marion Cotillard, care joacă rolul Ioanei d’Arc din 2005, a mărturisit că înțelegerea și interpretarea rolului a fost una graduală, pornind de la nesiguranța și temerile inițiale și până la stăpânirea subtilităților și asumarea completă a rolului, la care a ajuns pe măsură ce a trecut timpul. „Nu partea emoțională este cea mai dificilă, ci partea tehnică. Să fii tot timpul conectat, atent la tot ce se întâmplă în jur, să te coordonezi cu toți ceilalți. Să fii întotdeauna cum trebuie. E foarte frustrant să nu fii perfect. Pe de altă parte, când intri în profunzimea dificultăților, când te scufunzi în ele, înțelegi că așa descoperi, de fapt, miezul poveștii”, a punctat actrița. Întregistrarea întâlnirii cu presa poate fi urmărită AICI.

Marion Cotillard a studiat la Conservatorul de artă dramatică din Orléans și este Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor pentru contribuția la îmbogățirea culturii franceze. A primit premiul Oscar pentru rolul Edith Piaf, din filmul „La vie en rose”, pentru care a mai fost distinsă cu Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriță, Globul de aur, Premiul César și a fost nominalizată pentru Screen Actors Guild and Critics Choice. În 2015, Marion Cotillard a mai fost nominalizată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță pentru rolul din filmul lui Jean-Pierre și Luc Dardenne’s „Two Days, One Night”.

Share