„Un om fidel” până în pânzele albe și mai departe

Comedia romantică „Un om fidel/L’homme fidèle”, noul film al actorului și regizorului francez Louis Garrel, a intrat în cinematografele din România pe 20 septembrie.

Regizorul Louis Garrel este și actor în acest film, alături de și mai celebra lui soție, Laetitia Casta și de fiica lui Johnny Depp și a Vanessei Paradis, Lily-Rose Depp. „Un om fidel/L’homme fidèle”, distribuit la noi de Independența Film, a fost premiat la Buenos Aires International Festival of Independent Cinema cu distincția pentru Cel mai bun regizor și la San Sebastián pentru Cel mai bun scenariu. De asemenea, la TIFF-ul nostru a luat Premiul special al Juriului.

„Un om fidel”, cu sinceritate despre relațiile de cuplu

Iubitorii de filme aleargă la cinematograf în general pentru a vedea ultimele blockbustere de la Hollywood (nu că ar fi ceva rău, toți facem asta), iar mulți dintre ei subestimează filmele europene. Mica mea recomandare este ca, atunci când ne îndreptăm spre sălile de cinema, să căutăm prin program și filme realizate pe continentul nostru, pentru că vom fi surprinși plăcut de creațiile regizorilor francezi, italieni sau nordici. M-am obișnuit treptat să merg cu încredere la filmele francezilor, pentru că de fiecare dată ies din sală cu sentimentul că n-am pierdut vremea. La fel s-a întâmplat și cu „Un om fidel”, o comedie fantezistă, pe care eu am perceput-o ca pe o declarație directă de sinceritate dusă spre absolut în relațiile amoroase.

Tânăra Marianne îl anunță pe Abel, iubitul ei din ultimii trei ani, că este însărcinată cu cel mai bun prieten al lui, Paul, cu care are o relație de un an și cu care se va și căsători în câteva zile. Deși surprins, Abel le dă binecuvântarea fără să stârnească vreo formă de scandal. După mulți ani, în care au intrat cu toții în câmpul muncii și și-au văzut de vieți, Paul moare, iar Marianne și Abel se revăd la cimitir, unde mai apar alte două personaje: Joseph, fiul femeii și tânăra Eve, sora decedatului. Cum Abel încă o iubește pe Marianne și se pare că și ea pe el, cei doi reiau relația, spre nemulțumirea lui Joseph (care are o imaginație morbidă și îi bagă în cap lui Abel că mama lui și-a ucis soțul) și a lui Eve, care e îndrăgostită de Abel încă din copilărie. Urmarea: copilul încearcă să scape de noul pretendent al mamei, iar tânăra se duce direct la ea și i-l cere pe Abel. „Și dacă refuz?” întreabă Marianne, zâmbind oarecum neîncrezătoare de ce-i aud urechile. „Atunci, va fi război”, îi răspunde cu cel mai firesc zâmbet Eve. 🙂 Și, cum aproape nicio femeie de 30 și ceva de ani nu se înghesuie să concureze cu o frumusețe de 20, nici Marianne nu face această greșeală, ci îl îndeamnă pe Abel să aibă o relație cu Eve. Un fel de „du-te tu liniștit și ocupă-te de fata aia, că tot la mine o să te-ntorci. Sau cel puțin așa sper. Și dacă nu te întorci, asta este”. 🙂

Am apreciat ideea filmului „Un om fidel” cum că, în dragoste, n-are rost să stăm în relații în care nu ne mai regăsim și că nu trebuie să ținem pe nimeni lângă noi cu forța: cine ne iubește, va sta (sau se va întoarce, după caz). Scenariul e fluid, cu replici directe, amuzante chiar și în situații dramatice, cu personaje care vorbesc pe față, fără ascunzișuri și fără multe filtre, iar acțiunea e comprimată până la esențial, fără să se lungească inutil. Mi-a plăcut și interpretarea tonică a lui Lily-Rose Depp, în care am recunoscut nu doar ochii tatălui ei, ci și sclipirea de talent, actrița primind, de altfel, și o nominalizare la premiile César pentru tânără speranță.

Share