Ziua Internațională a Surzilor, marcată printr-o petrecere dedicată acestora

Prima petrecere accesibilizată pentru persoane cu deficiențe de auz va avea loc duminică, pe 29 septembrie, începând cu ora 19:00, de Ziua Internațională a Surzilor.

Pentru noi, cei care ne-am născut cu un auz perfect, e greu de imaginat cum se simt cei care nu au avut acest noroc. Lucruri care pentru noi sunt firești și asupra cărora nu stăm niciodată să medităm (cum ar fi să ascultăm muzică la căști în metrou, să mergem la un concert sau la o petrecere) sunt de neconceput pentru persoanele cu deficiențe de auz. În lume există 72 de milioane de persoane cu deficiențe de auz, majoritatea din țările aflate în curs de dezvoltare. În Uniunea Europeană, numărul acestor persoane se ridică undeva la jumătate de milion. În România sunt peste 23 000 de adulți și 2000 de copii cu deficienţe de auz, care se lovesc zilnic de discriminare. Doar 15% dintre adulții surzi au un loc de muncă, pentru că angajatorii nu au încredere în capacităţile lor, iar când se deplasează la instituţiile publice, statul nu le pune la dispoziţie un interpret autorizat în limbaj mimico-gestual. Dincolo de planul profesional, persoanele cu deficiențe de auz din România nu sunt integrate nici social, iar în ceea ce privește accesul la cultura și modalitățile de divertisment, accesul lor este mai mult decât limitat.

Petrecere care marchează Ziua Internațională a Surzilor

2019 marchează o evoluție în ceea ce privește politica de „diversity and inclusion” pentru comunitatea surzilor din România, după ce festivalurile Electric Castle, Summer Well și Afterhills au accesibilizat mai multe concerte din festivalurile lor pentru persoanele cu deficiențe de auz. Acești oameni, deși nu ies neapărat în cluburi, simt muzica într-un fel sau altul – unii o dintre ei o simt în păr, alții percep vibrații în piept și picioare iar, cu ajutorul unui interpret de limbaj al semnelor, pot lua parte chiar și la cursuri de dans. Cum în ultima duminică a lunii septembrie se celebrează la nivel mondial Ziua Internațională a Surzilor, la petrecerea incluzivă care va avea loc în clubul Apollo 111 din București și a cărei gazdă este DJ-ul Eugen Rădescu, interpreții de la Asociația Surzilor din România vor traduce melodiile în limbaj mimico-gestual pentru toți participanții de pe ringul de dans, fie că aud, fie că au deficiențe de auz.

Cei care vor executa semnele la petrecerea de Ziua Internațională a Surzilor vor fi Elisabeta Paraschiv, Bogdan Anicescu și Marieta Negru. Conceptul evenimentului este realizat de Anca Spiridon și de Andreea Pietroșel, cu ajutorul Anei Ciutu.

De anul trecut, în România există o aplicație, dlmgLSR – Limba Semnelor, realizată de Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG) și Fundația Orange, cu ajutorul căreia se poate învăța limbajul mimico-gestual. Aplicația este gratuită și se găsește în Google Play și App Store.

Share