Les Films de Cannes à Bucarest: ce vedem la ediția cu numărul 10

Nu a existat niciun festival de film la care să merg și să nu fiu mulțumită de ceea ce văd, dar Les Films de Cannes à Bucarest este printre preferatele mele.

Ca în fiecare an, și în 2019, line-up-ul de la Cannes a arătat ca o veritabilă bătălie între titanii cinematografiei mondiale de categorie grea, cu vârste cuprinse între 30 și 82 de ani. O confruntare în stil liber a forțelor creatoare de geniu care, în octombrie, se va rejuca la București. A zecea ediție a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films, ne va delecta cu pelicule spectaculoase în perioada 18-27 octombrie 2019.

Claude Lelouch deschide Les Films de Cannes à Bucarest 2019

Unul dintre invitații speciali ai acestei ediții va fi cineastul francez Claude Lelouch. Pe 18 și 19 octombrie, regizorul ne va încânta cu șarmul și cu inteligența sa creatoare, iar festivalul îi va dedica o retrospectivă în cadrul căreia vor fi prezentate trei dintre filmele sale de lungmetraj. În 1966, filmul „Un homme et une femme” îi aducea Palme d’Or, trofeul suprem la Cannes. Au urmat două premii Oscar și alte zeci de recompense internaționale. Pelicula a însemnat nașterea unui autor popular, extrem de iubit, care a realizat de atunci mai bine de 50 de filme încununate cu premii importante pe toate continentele. Festivalul care l-a lansat, cel de la Cannes, i-a ales pentru selecția oficială „L’aventure, c’est l’aventure” (1972), „Les uns et les autres” (1981), „Roman de gare” (2007) și „Les plus belles années d’une vie” (2019).

Albert Serra, rebelul cinematografiei spaniole, vine la București în octombrie

În acest an, la Cannes, cinematografia spaniolă a triumfat: „Dolor y Gloria”, filmul lui Pedro Almodóvar, a primit trofeul pentru Cel mai bun actor graţie interpretării magistrale a lui Antonio Banderas, „Fire Will Come (O Que Arde)” al lui Olivier Laxe, a fost distins cu Premiul juriului Un Certain Regard, iar provocatorul „Liberté”, regizat de Albert Serra, a luat Premiul Special al Juriului în aceeași secțiune. Aceste trei filme, printre cele mai comentate şi mai apreciate de pe croazetă, fac parte din Focusul Spania pe care Les Films de Cannes à Bucarest îl organizează, în acest an, cu sprijinul Instituto Cervantes de Bucarest, Ambasada Spaniei în România, Point și Institutul Ramon Llull. Albert Serra, noul rebel al cinematografiei spaniole, va fi invitat de onoare al festivalului şi va introduce publicului un triptic cu operele sale: pe lângă „Liberté”, care va rula pe 23 octombrie, la Cinema Elvire Popesco, veţi putea vedea „La mort de Louis XIV”, pe 22 octombrie, la Cinema Elvire Popesco și „Story of My Death”, care va fi proiectat pe 21 octombrie, la Instituto Cervantes.

De asemenea, festivalul dedică anul acesta o secțiune aniversară actorului român Vlad Ivanov, la împlinirea vârstei de 50 de ani. Secțiunea Ivanov 50 va include filme care l-au adus în atenția publicului și a industriei la nivel internațional și filme în care acesta interpretează roluri în diverse limbi străine.

Les Films de Cannes à Bucarest se va desfășura între 18 și 27 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului Roman, Cinemateca Union și Instituto Cervantes. Biletele vor fi disponibile începând cu 1 octombrie pe Eventbook.ro. Programul este și el în curs de completare pe site-ul oficial al festivalului.

Rămâneți la curent cu cele mai noi știri despre ediția 10-a Les Films de Cannes à Bucarest urmărind site-ul filmedefestival.ro și pagina oficială de Facebook.

Share