În curând la Editura All: „Inginerii haosului”

Editura ALL publică, în luna octombrie, cartea eseistului italian Giuliano da Empoli, „Inginerii haosului”, care arată noua paradigmă a vieții politice globale.

Sunteți dispuși să vă asumați consecințele dramatice ale unei eventuale decizii de a nu vă exercita dreptul la vot? În lumea Brexitului, a lui Donald Trump sau a lui Matteo Salvini, Giuliano da Empoli oferă publicului larg acces liber la jocurile politice de la cel mai înalt nivel. În același timp, specialiștii în comunicare, științe politice și sociale vor descoperi o galerie de personaje pitorești, ideologii și strategii din spatele valului de frică și al campaniilor de ură care au cuprins societatea noastră. Ei sunt „inginerii haosului”. Împreună, acești indivizi creează o propagandă adaptată la era selfie-urilor și a rețelelor de socializare. Populismul împrumută modelul de superficialitate al Facebook sau Google, punându-ne pe toți pe același plan, fără intermediere, și oferindu-ne un singur parametru de judecată: like-urile. Conținutul cade pe plan secund, căci obiectivul principal este ceea ce online numim „engagement“, iar în politică s-ar traduce prin „adeziune imediată“. Bineînțeles, ca și rețelele sociale, noua propagandă se hrănește în principal cu emoții negative, căci acestea sunt cele care garantează cel mai mare grad de implicare. Așa se explică și succesul fake news-urilor și al teoriilor conspirației.

„Inginerii haosului” se concentrează asupra mașinăriei de comunicare extrem de puternice, care a fost concepută inițial în scopuri comerciale și a devenit apoi instrumentul preferat al tuturor celor care vor să sporească haosul. Dar acțiunile inginerilor haosului nu explică toate aspectele vieții publice actuale. Aceste personaje sunt atât de interesante pentru că au știut să identifice înaintea altora semnele schimbării în curs și au profitat de acest lucru pentru a ajunge de la marginea sistemului în centrul său. La bine și mai ales la rău, intuițiile, contradicțiile și idiosincraziile lor sunt cele ale epocii noastre.

Share