Expo: „Statui de daci în muzeele lumii. Forul lui Traian și impactul geto-dacilor asupra romanilor”

Casa de Cultură „Friedrich Schiller” vă invită marți, 19 noiembrie, ora 18:30, la conferința și prezentarea expoziției „Statui de daci în muzeele lumii. Forul lui Traian și impactul geto-dacilor asupra romanilor”.

Evenimentul va fi prezentat de Leonard VELCESCU, doctor în istoria artei la École Pratique des Hautes Études (Paris-Sorbona)

„Niciun alt popor subjugat de Roma nu a beneficiat de atât de multă atenţie din partea artiştilor plastici romani. Se poate afirma că, mai mult decât galii, germanii, parţii sau alţi «barbari», Daco-Geţii au ocupat un loc privilegiat în arta romană şi în inima Romei, în Forul lui Traian. Poporul Daco-Get a fost, putem spune, glorificat într-o manieră fără precedent de către romani. Această realizare nu mai fusese făcută niciodată până atunci pentru un alt popor numit «barbar» şi această imagine nobilă a poporului Daco-Get (scenele Columnei şi statuile de Geto-Daci) a reuşit să învingă factorul distrugător al timpului şi să ajungă până în zilele noastre, fapt deosebit de important şi de mare valoare pentru istoria reprezentărilor antice ale Daco-Geţilor în arta romană şi a culturii României.” (Leonard VELCESCU)

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Identitate Culturală Contemporană, (AICC, www.aiccromania.org), o organizaţie non-guvernamentală care dezvoltă proiecte menite să contribuie la promovarea culturii românești şi la distribuirea de informaţii obiective despre România. AICC adună în jurul său experţi, artiști, oameni de cultură, universitari, academicieni, studenți din domeniile de profil și organizează evenimente consistente, necesare în peisajul cultural și diplomatic din România.

„Statui de daci în muzeele lumii. Forul lui Traian și impactul geto-dacilor asupra romanilor” se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.

Share