„Violoncelul, harpa şi emoţiile”, concert de Crăciun la catedrala Sf. Iosif

Concertul „Violoncelul, harpa şi emoţiile” organizat de Ambasada Spaniei la Bucureşti, cu sprijinul Asociaţiei pentru Muzică, Artă şi Cultură şi al Muzeului Naţional George Enescu va avea loc miercuri, 11 decembrie, de la ora 19:30, la Catedrala „Sfântul Iosif” din Capitală.

Concertul va fi susţinut de muzicianul spaniol Pedro Bonet (violoncel) şi românca Roxana Moişanu (harpă celtică). Acest spectacol, organizat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, îşi propune să evidenţieze modul armonios în care cele două instrumente fuzionează, punând în valoare capacitatea acestora de a sensibiliza şi de a transmite publicului emoţii, trăiri şi sentimente.

Pedro Bonet interpretează „Suita nº 3 pentru violoncel solo” de Johann Sebastian Bach, marcată de armonii îndrăzneţe pentru vremurile respective şi polifonii care creează senzaţia că se aud simultan mai multe instrumente. Va urma „Suita pentru violoncel solo” a compozitorului spaniol Gaspar Cassadó, o piesă emoţionantă dar şi veselă totodată, cu o pronunţată componentă ritmică, urmată de Variaţiunile Sacher pentru violoncel solo ale cunoscutului compozitor polonez Witold Lutoslawski.

Prin intermediul lucrărilor pentru harpă selectate pentru această ocazie, Roxana Moişanu propune o călătorie imaginară de-a lungul a peste şapte veacuri de muzică, care îi va purta pe ascultători prin sonorităţi maiestuoase provenind din întreaga Europă: Spania, Germania, Italia, Franţa şi România. Recitalul debutează cu lucrări din Spania secolului al XIII-lea: „Cantigas de Santa María”, o colecţie de cântece închinate Fecioarei Maria.

„Bransle de la Torche” face parte din volumul de dansuri instrumentale franceze intitulat “Terpsichore”. Compozitorul şi organistul german Michael Praetorius a denumit acest volum după muza greacă a dansului imaginată, de obicei, stând jos, tinând o liră şi acompaniind ansamblurile de dansatori cu muzica ei.

„Il Bianco fiore” este un dans renascentist compus de Cesare Negri. Dansul face parte din colecţia „Le gratie d´amore” publicată în anul 1602. Lucrarea „Ribambelle #5 / Carol of the Bells”, scrisă de Megan Metheney, este de fapt o juxtapunere muzicală între piesa „Ribambelle #5” compusă de Bernard Andrès şi colindul Carol of the bells compus de ucraineanul Mikola Leontovici.
Recitalul de harpă celtică se încheie cu „Dansuri şi hore din Transilvania” de Ioan Căianu, într-un aranjament pentru harpă celtică de Roxana Moişanu.

Programul serii se va încheia cu o lucrare adaptată pentru violoncel şi harpă celtică, „Siciliana”, atribuită în mod eronat compozitoarei și pianistei de origine austrică Maria Theresia von Paradis. Conform ultimelor descoperiri, lucrarea a fost compusă de violonistul american de origine poloneză Samuel Dushkin.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

Share