MNAC pregătește lansarea unui album-inventar, cu reproduceri de lucrări omagiale

La 30 de ani de la Revoluție, Muzeul Național de Artă Contemporană pregătește lansarea unui album-inventar – „2019” – cu reproduceri de lucrări omagiale din colecția muzeului, moștenită în mare parte pe cale instituțională, de la vechile structuri comuniste de propagandă culturală.

Dan Hatmanu – Aniversare

Lansarea albumului „2019” va avea loc în luna ianuarie a anului 2020.

La înființarea sa, în 2001, Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) a preluat colecția fostului Oficiu de Expoziții al Consiliului Culturii și Educației Socialiste, reciclat în 1990 în Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă. Un fond important îl constituiau lucrările cu caracter omagial și – mai ales – portretele soților Ceaușescu. Lucrările erau achiziționate direct de la artiști din ateliere, sau indirect prin intermedierea Uniunii Artiștilor Plastici, realizate la comanda unor instituții ale statului sau aduse spontan de către autori pentru a fi expuse în numeroasele expoziții cu caracter politic.

Acest fond documentar a migrat de la vechile structuri de propagandă culturală la Muzeul Național de Artă Contemporană sub protecția unui pașaport diplomatic de artă contemporană și de proprietate a statului român.

„Ceea ce a caracterizat anul 2019 a fost tocmai o suspendare a preocupărilor identitare, o punere în paranteze a marilor teme nerezolvate, o răsucire perpendiculară pe axa memoriei – astfel că nici privirea scrutătoare asupra trecutului, nici contemplarea îngrijorată a viitorului nu au mai fost posibile. Această absență și această tăcere m-au făcut să simt nevoia unui inventar cu (modest) rol compensator. El se referă la una dintre realitățile care – în mod simbolic – au stat la temelia înființării în 2001 a Muzeului Național de Artă Contemporană, anume arta omagială”, spune Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană.

Share