Monica Ramirez: „Protocol 9”

Monica Ramirez, autoarea seriilor Alina Marinescu și Gemini, revine în bibliotecile cititorilor cu volumul „Protocol 9”, primul din seria Emma Moss.

Trei tinere violate, ucise cu cruzime și dezmembrate fac obiectul unei anchete a poliției din Forest Grove (Portland, Oregon), care solicită ajutorul FBI-ului pentru a da de urma criminalului. Cel care se ocupă de caz este Slack Galloway, agent cu experiență, autor al unui manual implicând munca de teren a agenților secreți, pe care mai tinerii săi colegi îl privesc ca pe un idol. Când acesta nu mai dă rapoarte în mod obișnuit, agenta novice Emma Moss este trimisă la fața locului pentru a grăbi rezolvarea cazului.

„Protocol 9” sau cum te arunci în vâltoarea unei povești brutale

Emma Moss avusese inițial un job de consilier în departamentul pentru ajutorarea victimelor de la FBI, după care, trecând prin toate stadiile de pregătire, devenise agent special. Pentru că este deținătoarea unui master în psihologia criminalistică, șeful ei decide s-o scoată în sfârșit din birou și s-o trimită pe post de profiler în cazul Forest Grove. Cu alte cuvinte, tânăra trebuie să intre în mintea criminalului pentru a reuși să-l scoată la suprafață din mulțime, în timp ce se luptă cu prejudecățile polițiștilor din mica localitate, care nu avuseseră niciodată în cariera lor parte de cazuri atât de spectaculoase.

Criminalii în serie sunt de două feluri: cei care își torturează îndelung victimele înainte de a le ucide, și cei care le ucid rapid, pentru a obține un corp inert de care să dispună ulterior după bunul plac. Individul care le-a venit de hac celor trei fete și, ulterior, încă uneia, pare să facă parte din a doua categorie, iar autoarea are grijă să ne conducă de-a dreptul în mintea lui, pentru a înțelege exact cum vede el lumea, de ce ucide și ce simte față de victime. În postura de cititor, ești martor direct al hidoșenei din mintea și din sufletul monstrului, precum și al acțiunilor scabroase pe care le desfășoară.

Nu-i mai vede carnea putredă și nu-i mai simte mirosul de mortăciune, ci o vede pe ea, așa cum era. Fata lui care i-a îndeplinit toate dorințele și pe care a încercat cu disperare s-o păstreze cât mai mult imp. Dar acum e momentul să-și ia la revedere. Cât de ciudat să experimenteze o asemenea nostalgie pentru o persoană care nici măcar n-a fost vreodată reală.

Monica Ramirez ne dezvăluie treptat și povestea personală a Emmei, astfel că înțelegem pe parcursul narațiunii și devenirea ei ca agent și ca persoană și de ce a ales drumul dificil și periculos pe care merge în prezent. O vedem cum evoluează în relația de muncă pe care o dezvoltă cu Slack, precum și în legăturile cu ceilalți polițiști care lucrează la caz. Confruntarea dintre ea și criminal este amânată, însă inevitabilă, oferindu-le amândurora, atunci când are loc, ocazia să dea tot ce au mai bun și să reușească. Sau să eșueze.

„Protocol 9” este un amestec de poveste polițistă cu roman psihologic, o mostră de cum funcționează mințile bolnave și ce șanse există să le pătrunzi cu adevărat. Dacă în unele cărți personajul negativ e demn de milă sau demn de respect și poți simpatiza cu el pe alocuri, în romanul Monicăi Ramirez este imposibil să faci acest lucru. Citind, nu-ți dorești decât ca acestă ființă complet inumană care este criminalul în serie să fie descoperită și pedepsită – deși pare că nicio pedeapsă n-ar fi suficient de grea pentru a compensa pentru sălbăticiile comise. Empatizezi cu Emma, însă, și vrei să aibă succes în misiunea ei. Iar dacă ești femeie, recunoști în ceea ce i se întâmplă adiacent și misoginismul cu care poate ai fost tratată uneori la locul de muncă, precum și lupta pe care poate a trebuit s-o duci în a demonstra că ești pregătită pentru rolul pe care ți l-ai asumat în viață.

Volumul „Protocol 9” de Monica Ramirez a apărut în colecția Mystery & Thriller a Editurii Tritonic și poate fi găsit cu un click AICI, la preț redus.

Share