Sarah Bower: „Acul din sânge”

Pentru pasionații de romane în care istoria este completată de ficțiune, Editura Nemira propune volumul „Acul din sânge” de Sarah Bower, apărut în colecția Damen Tango.

Roman de debut al autoarei Sarah Bower, cea care a scris și bestsellerul „Borgia. Păcatele familiei”, „Acul din sânge” este o narațiune captivantă în care fragmente din istoria Franței și a Angliei se împletesc cu o poveste de iubire între un episcop și o femeie simplă, aflați de părți diferite ale cuceririi normande.

Tapiseria de la Bayeux, tema de la care pornește autoarea, există în realitate. Se pare că executarea ei a fost ordonată de episcopul Odo de Bayeux, fratele vitreg al lui William Cuceritorul, după ce acesta din urmă a invadat Anglia și l-a ucis pe regele Harold Godwinson. Practic, tapiseria lungă de aproape 70 de metri, realizată în Anglia, redă, din perspectiva cuceritorilor, firul evenimentelor care au dus la victoria normanzilor. Pe lângă faptele clare, tapiseria include și o serie de imagini care au înflăcărat imaginația privitorilor, precum cea în care apare un episcop care pare să atingă fața unei femei al cărei nume este Ælfgyva. Cine a fost femeia și ce rol a jucat ea în viața episcopului? Sarah Bower imaginează, astfel, o relație între un Odo de Bayeux, bărbat impunător, soldat și om al bisericii, în care paradoxurile se împletesc, și o Gytha care, trecută printr-o tinerețe plină de suferință, revine la viață alături de un reprezentant important al celor care i-au cucerit țara și i-au ucis regele.

„Acul din sânge”, istoria unei tapiserii reale și a unei iubiri fanteziste

Acțiunea romanului începe în 1066, odată cu bătălia de la Hastings, în care regele Harold este ucis, iar familia și servitorii sunt împrăștiați. Alături de William Cuceritorul este fratele său Odo, desemnat să aranjeze lucrurile în teritoriul cucerit. Rămasă pe drumuri, Aelfgytha, una dintre femeile de la curte, văduvă și mamă a patru copii care au murit după naștere, se îndreaptă spre prostituție pentru a supraviețui. Însă într-o zi, măicuța Jean (sora lui Odo) o racolează pentru a deveni una dintre brodezele ei. Gytha ajunge astfel, alături de alte femei, să lucreze la tapiseria comandată de Odo, ceea ce îi dă ocazia să-și coacă planul de a-l ucide pe cel care i-a dat viața peste cap.

Lucrurile nu merg deloc conform planurilor ei, pentru că atracția dintre Odo și Gytha este mai puternică decât răzbunarea. Pe de o parte, episcopul se dovedește un bărbat puternic, frumos, capabil de fapte bune, față de care Gytha este dezarmată. Pe de altă parte, femeia se remarcă în fața episcopului prin mintea ei ascuțită și prin dârzenie, transformându-l pe acesta într-un adorator dedicat. Cei doi încep să-și construiască o viață împreună, însă totul le este potrivnic. Un om al lui Dumnezeu cum este Odo nu se poate căsători, deci orice femeie ar exista în viața lui trebuie păstrată cât mai ferită de ochii lumii, iar regele lui, care îi este și frate, urzește un plan prin care să-i despartă pe cei doi, pentru a-l reda pe Odo obligațiilor bisericești și militare.

Vor reuși Odo și Gytha să scape de capcanele regelui? Dar de propriile firi războinice, care îi fac să ducă mici, dar intense războaie între ei? Va fi Odo în stare să-și pună inima mai presus de datorie? Va putea Gytha să își închidă rănile trecutului și să se deschidă spre viitor? Vor fi ei fericiți până la adânci bătrâneți sau drumurile li se vor despărți pentru totdeauna? Dacă vă încumetați să citiți „Acul din sânge”, căci are peste 600 de pagini, veți afla. 🙂 În cazul în care subiectul vi se pare interesant, vă asigur că lectura va fi una extrem de plăcută. Sarah Bower știe să zugrăvească un întreg univers alcătuit din fețe nobile și oameni simpli, monștri și îngeri, bărbați virtuoși sau cruzi și femei inocente sau răzbătătoare, dușmani aprigi și prieteni de nădejde, povești de arme, de iubire, de vindecare, istorie, imaginație și un strop de magie. Firul principal se leagă armonios cu cele secundare, personajele sunt bine conturate, interacțiunile dintre ele firești, dând naștere unei narațiuni savuroase, care încântă cititorul.

Dacă v-am convins că volumul „Acul din sânge” merită pus pe lista voastră de lecturi, îl puteți găsi cu un click AICI, la preț redus. Din aceeași colecție a editurii face parte și romanul istoric „Luna din palat”.

Share