Concerte în București: Trooper unplugged la Cinema Pro

Cel mai recent concert al rockerilor târgovișteni de la Trooper s-a ținut la Cinema Pro din București pe 6 martie, în varianta unplugged.

Nu mai văzusem de multă vreme un concert Trooper unplugged – dacă stau să caut în memorie, cred că de prin vara lui 2011, când am fost la un concert asemănător în Târgoviște. Așa că, înainte de data de 6 martie cu vreo trei zile, am conștientizat și eu prezența acestui concert scos din priză și mi-am luat rapid bilet. Cum merg la concertele lor de vreo 17 ani, știam că, indiferent cum se va desfășura ziua mea de vineri, seara va fi una super agreabilă datorită cântării lor. Și exact așa s-a întâmplat. 🙂

În sala plină de la Cinema Pro, Coiot, Balaur, Oscar, Cristi (alături de un tânăr chitarist pe nume Andrei, pe care nu l-am mai văzut cu ei până acum), așezați pe scaune în semicerc în fața tobelor lui John, ne-au trecut prin mai multe albume Trooper, abordând atât piese care erau lente de la mama lor (sau de la tații lor, dacă e să fim preciși), precum „Scrisoare de adio”, „Poate că timpul”, „Pentru tot ce-a fost”, „Călătoria”, „Amintiri” (vezi AICI video), „Trec anii”, „Sfinții nu mor niciodată” sau „Plaja amintirilor”, cât și unele pe care le-au dezelectrificat și încetinit ritmul special pentru unplugged, printre care „Strigăt” (vorba lui Coiot, „nu credeam acum 20 și ceva de ani când am scris piesa asta că o s-o cânt vreodată unplugged”), „Dorința”, „Destin”, „Liceul cimitir” sau „Nimic nu mai contează”.

Cât despre „Tari ca munții”, cu tot unplugged-ul, tot metal a sunat, căci piesa asta e metalul întruchipat, la fel și „Două roți”, alături de Cristian Hrubaru. 🙂 În concert și-au găsit loc și cover-urile „Maturizare”, după senzaționala piesă a lui Tudor Gheorghe, precum și „Nopți” (Valeriu Sterian și Compania de Sunet), ale cărei versuri sunt atât de cunoscute încât le știi indiferent că ai 8 sau 80 de ani.

Ce să vă spun despre atmosferă? Aceeași dintotdeauna, una în care oamenii de pe scenă, pe lângă faptul că sunt niște muzicieni de excepție (și nu muzicanți, așa cum cu modestie spun ei uneori), știu să se conecteze cu oamenii din public și să facă schimb de energie pozitivă. Cântă, vorbesc, glumesc, transmit emoție.

Coiot – Alin Dincă nu e doar un vocalist remarcabil, ci și un veritabil entertainer căruia îi face plăcere ca, între piese, să povestească aventuri din viața trupei (gen cum li s-a spart toba de la o mașină în drum spre Cluj și au legat-o cu un cablu de chitară pentru a ajunge la destinație), întâmplări recente mai mult sau mai puțin fericite (gen căzătura lui pe scări la probele de sunet, care i-a făcut praf genunchii: „De-asta stau mai mult în picioare, că dacă mă așez, nu mă mai ridic”) sau ce planuri mai au pentru anul în curs (la toamnă împlinesc 25 de ani, deci vor avea un concert aniversar – „Împlinim 25 de ani. Vă uitați la Balaurul, vă uitați la Oscar, la John, înțelegeți situația… Apoi mă vedeți și pe mine și spuneți: Cum? Cum așa ceva? Cum 25 de ani când el are 23?!” – n.r. Coiot NU are 23 de ani. :)).

Pentru că pe 6 martie a fost ziua unei fane aflată în public, băieții au poftit-o pe scenă să bată la tobe alături de John și, în plus, pentru că o fetiță din sală a spus că poate cânta cu vocea, Coiot a chemat-o și pe ea pe scenă să cânte împreună refrenul de la „Două roți” – spre nemulțumirea lui Hrubaru care tocmai părăsise scena și urca la locul lui din sală și, văzându-se înlocuit, s-a întors și le-a strigat: „Ce, mă, nu v-a plăcut? Am cântat urât?” :)). Aceștia sunt Trooper și prietenii lor, oameni talentați și însuflețiți, care aduc bucurie oriunde s-ar afla.

Cine vrea să-i mai vadă pe trooperi pe scenă (și în afara ei, căci băieții ies mereu la poze, autografe și discuții), e invitat să intre pe pagina de Facebook Trooper România, unde poate fi consultată lista actualizată de concerte din București și din țară.

Share