Concerte în vremea coronavirusului: Trooper live pe Facebook

Nevoiți să-și amâne concertele următoare pentru a respecta precauțiile stabilite în contextul pandemiei de COVID-19, rockerii târgovișteni de la Trooper au susținut pe 14 martie un concert acustic gratuit, pe pagina lor de Facebook.

Cum răspândirea infecției cu coronavirus ia amploare la nivel mondial, și cu toții suntem sfătuiți să stăm mai mult în casă pentru protecția noastră și a celor din jur, anumite sectoare au mai mult de suferit decât altele. Probabil că instituțiile culturale și artișii independenți sunt printre cei mai afectați, deoarece interdicția adunărilor de peste 1000, apoi 100 apoi 50 de oameni a făcut imposibilă existența concertelor, a spectacolelor de teatru, a lansărilor de carte și a altor manifestări culturale.

În acest context, în care teatrele de la noi au decis să-și mute spectacolele în online, iar editurile să transmită live lansările de carte, rockerii de la Trooper au hotărât să facă un gest frumos pentru fanii de pretutindeni: un concert live pe pagina lor de Facebook. Concertul a fost gratuit, astfel că oricine s-a conectat pe pagina Trooper aseară la ora 22:00 s-a întânit live pe Facebook cu Coiot, Balaur și Cristi, trei dintre cei cinci trooperi. Cred că la un moment dat a întrebat cineva dacă trebuie să plătească să vadă concertul, iar Coiot i-a răspuns că nu. Sigur că ne bucurăm cu toții când primim cadouri, dar, în cazul în care se prelungește situația actuală mondială, vreau să cred că noi, ca fani, am fi dispuși să plătim o oarecare sumă pentru a vedea un concert pe internet – și, în general, extrapolând pentru alte evenimente culturale care ar putea avea loc online, pentru a susține artiștii, măcar parțial, în această perioadă.

Revenind la concertul acustic de aseară, cei trei trooperi prezenți în studio ne-au cântat piese de pe mai multe albume, în varianta acustică („Nimic nu mai contează”, „Scrisoare de adio”, „Amintiri”, „Trec anii”, „Dorința”, „Tari ca munții”, „Două roți”, „Maturizare” – cover Tudor Gheorghe etc.), iar în pauzele dintre piese Coiot a verificat comentariile primite de la cei care priveau concertul – și care au fost în cea mai mare parte peste 1000, 1100 în același timp (cam ca la un concert de club, așa), a mai răspuns la unele întrebări și a glumit în stilu-i caracteristic. Câteva persoane au insistat în comentarii „să cânte și Balaur”, ceea ce nu s-a întâmplat până la urmă decât pe refrenul de la „Două roți”, dar n-ar fi rău de luat în calcul pentru concertele viitoare. Cei care îi știm mai demult, n-am uitat că Balaur can carry a tune (iar Coiot știe să manevreze decent chitara). 🙂

Apropo de chitare, s-au auzit chiar bine în timpul pieselor, vocea la fel, singura problemă legată de sunet apărea între piese, când în microfon se auzea doar Coiot, deși ceilalți doi au intervenit de câteva ori pe lângă el. Data viitoare, deci, microfonul aproape de gura celui care vorbește, vă rugăm! 🙂

Ce e sigur e că oamenii de la Trooper, fie și în varianta de trio, ne-au oferit o seară de sâmbătă senină și plină de speranță. Oricât am fi de curajoși și de responsbili și oricât am încerca să privim cu realism explozia de coronavirus, cu toții suntem mai tensionați în această perioadă. Iar întâlnirea muzicală cu ei, fie ea și live pe Facebook, pentru o oră și jumătate, ne-a reunit cumva și ne-a întărit pentru mai departe.

Mai jos aveți concertul de aseară, pentru când vreți să vă delectați:

https://www.facebook.com/TrooperRocks/videos/3696781103697263/?t=1772

Să fim sănătoși!

Share