Cărți de citit: Jason Matthews – „Palatul trădărilor”

După ce, în urmă cu doi ani, Meteor Press publica romanul „Vrabia roșie” de Jason Matthews, în 2020 a apărut în traducere la noi și continuarea acestuia, „Palatul trădărilor”.

Ați citit „Vrabia roșie” de Jason Matthews? Și dacă nu (nici eu), cel mai probabil numele vă e cunoscut pentru că ați văzut filmul realizat după carte, „Red Sparrow”, cu Jennifer Lawrence în rolul principal, al balerinei Dominika Egorova ajunsă spion în cadrul SVR-ului (Serviciul de informații externe al Rusiei). Ulterior, autorul, el însuși fost agent, dar al CIA, a publicat continuarea bestseller-ului și anume „Palatul trădărilor”, în care se reiau aventurile pe viață și pe moarte ale Dominikăi, devenită între timp agent dublu.

Cărți de citit în 2020: „Palatul trădărilor”

Dominika Egorova, ridicată la rangul de căpitan în SVR, este în aparență un agent exemplar al Serviciului de informații externe al Rusiei: execută la perfecție misiunile care i se încredințează, colegii se tem de ea, șeful direct o urăște și o vrea moartă, iar președintele Putin o admiră și are încredere deplină în capacitățile ei. Ce nu știu rușii este că Dominika își iubește profund patria, însă îi detestă din rărunchi pe ei, pe toți corupții lacomi care o asupresc și îi împiedică dezvoltarea.

Loială CIA-ului, cu ai căror reprezentanți se întâlnește în afara țării de câte ori poate, și lui Nate, agentul CIA desemnat să-i poarte de grijă, cu care are și o relație romantică evident interzisă, dar bazată pe sentimente puternice și sincere, Dominika îi joacă pe degete pe colegii ruși, de la cei mai neînsemnați oameni din SVR până la președintele țării. Atuul ei? Vede culorile oamenilor. 🙂 E de ajuns să arunce o privire deasupra capului fiecărei persoane și știe, în funcție de aura pe care o are, ce fel de om este interlocutorul: lacom și mârșav (culoarea galbenă), integru și onest (purpuriu), complet malefic (negru) și așa mai departe.

Având acces la informații provenite de la cel mai înalt nivel, Dominika le poate transmite totul americanilor și poate dejuca planurile compatrioților ei, deși riscurile pe care și le asumă nu sunt neglijabile. Nu de puține ori este la un pas de a-și pierde viața și, pe parcursul lunilor de spionaj e nevoită să facă lucruri care o scârbesc, dar pe care știe că trebuie să le execute pentru a reuși să ajungă unde și-a propus.

Deși rece și calculată pe teren și în relațiile cu rușii, Dominika își permite să fie ea însăși, să zâmbească și să reacționeze firesc în relațiile cu americanii și să fie o parteneră iubitoare pentru Nate, deși amândoi știu că e posibil să vină o zi în care să fie nevoiți să rupă orice legătură pe termen nedefinit. Sau mai rău. Iar când Dominika se află în pericol de a-i fi descoperită colaborarea cu CIA-ul, începe o cursă frenetică pentru a-și salva viața și a dejuca planurile celor care vor să o elimine.

Dacă ați văzut filmul „Vrabia roșie”, fiecare descriere a Dominikăi din „Palatul trădărilor” vă va duce cu gândul la Jennifer Lawrence, la corpul ei sculptural, la ochii albaștri de oțel și la tonul decis al vocii. Agenta este un personaj puternic, plăcut și credibil, mai ales prin faptul că autorul cărții a lucrat el însuși ca agent și cunoaște din interior mecanismele serviciilor secrete. Deși volumul are peste 550 de pagini scrise cu un font mărunt (deci o să vă ia ceva vreme să-l citiți), acțiunea este captivantă, ramificată și curge frumos, astfel încât o să vă despărțiți cu greu de poveste.

Uneori, mi s-a părut că autorul a insistat cam mult pe CV-urile anumitor personaje – am avut impresia că citesc dosarele lor de la securitate -, ceea ce mi s-a părut un element cam prea tehnic pentru un volum de beletristică, însă din punctul meu de vedere a compensat aceste tehnicalități cu un ingredient cât se poate de colocvial, pe înțelesul tuturor: la sfârșitul fiecărui capitol a introdus câte o rețetă de mâncare. 🙂 Când am răsfoit cartea, înainte să mă apuc de citit, și am observat acele casete cu rețete, am crezut că e vorba de o greșeală făcută la tipar și că s-au amestecat în acest roman pagini dintr-o carte de bucate. M-am lămurit apoi că nu și că, de fapt, fiecare rețetă are rolul ei în capitolul respectiv. Ce e sigur e că o să vă stârnească anumite pofte culinare și o să vă vină cheful să porniți spre bucătărie și să gătiți chiar voi niște „crochete vieneze”, o „prăjitură poloneză cu rom Babka Rumowa” sau niște „draniki – plăcințele de cartofi cu sos de ciuperci”. 🙂

Dacă v-am convins că volumul „Palatul trădărilor” de Jason Matthews merită să se numere printre cărțile de citit în 2020, îl puteți găsi pe site-ul Meteor Press, la preț redus.

Share