Noutăți editoriale, cărți gratuite și campanii pentru cititori

În aceste zile bântuite de coronavirus în care stăm în casă, editurile fac diverse gesturi pentru a încuraja lectura, de la evenimente live până la postarea de titluri care pot fi descărcate gratuit.

Editura Nemira lansează campania „Books are magic – Terapia prin poveste”. În perioada următoare, pe canalele editurii Nemira și ale imprinturilor Nemi pentru copii și Armada (paginile de Facebook, Instagram, blogul editurii și newsletterele din zilele de luni și miercuri) vor fi postate, în fiecare zi, materiale dedicate comunității de cititori, care vor încuraja grija față de noi și față de ceilalți, interacțiunea pornind de la lecturi sau obiceiuri de lectură, sfaturi utile, provocări. Pentru părinți și copii există Campania NemiȘcoala, prin care editura oferă gratuit materiale și idei de activități pentru copiii de toate vârstele (materiale de colorat, exerciții de lectură, pastile de istoria românilor, pastile de astronomie, jurnale de educație despre bani etc.). De asemenea, Nemira vă invită la consultarea jurnalelor de „lucru de acasă”, precum și la participarea la cluburi de lectură online. Informații complete despre activitățile plănuite de editură pentru cititori găsiți cu un click AICI.

La Editura All a apărut volumul „Tehomir”, semnat de maestrul Horaţiu Mălăele. Pe parcursul a 64 de pagini pline de emoţie, autorul îşi invită cititorii să descopere frânturi din vremea copilăriei sale miraculoase. Întâmplările încep să curgă din februarie 1957. Un caz grav de tuberculoză, o carantină impusă și o motocicletă rusească Ij 49, gălăgioasă și obosită, au făcut posibilă retragerea lui Horațiu în plin an școlar. Avea doisprezece ani și era în clasa a 6-a la Școala Generală Numărul 3 din Târgu-Jiu. Colegul lui de bancă tocmai murise fulgerător de tuberculoză, iar direcția școlii și reprezentanții spitalului nu puteau să își asume alte riscuri. Soluția: trei luni de izolare. La asta se adaugă și prudența părinților, care s-au gândit la siguranța lor și a fratelui său. Astfel, s-a decis ca locul de carantină să fie Tehomir, la casa bunicilor, un sat situat pe la jumătatea drumului dintre Târgu Jiu și Turnu Severin…

Editura Humanitas a deschis o bibliotecă virtuală de unde pot fi descărcate gratuit în format .pdf 50 de volume de literatură, memorialistică, filosofie, istorie și poezie. Printre acestea se numără „Doamna Dalloway” de Virginia Woolf, „Regele Carol I al României” de Paul Lindenberg, „Lumea de ieri. Amintirile unui european” de Stefan Zweig, „Despre libertate” de John Stuart Mill, „Amintiri din Junimea” de Iacob Negruzzi.

Și la Editura Polirom găsiți o bibliotecă online, din care puteți descărca gratuit sub formă de .pdf cărți de literatură, filosofie, istorie, sociologie și jurnalism etc., printre care „Rusoaica” de Gib Mihăescu, „Gândirea și mișcarea” de Henri Bergson, „Mai avem un viitor? România la început de mileniu” de Mihai Șora.  Site-ul merge puțin cam greu, dar dacă aveți răbdare, veți izbândi. 🙂 Veți vedea că în dreptul cărților din pagina principală apare și prețul, dar, după ce dați click pe copertă și se deschide pagina cărții, o să vedeți că nu puteți adăuga titlul în coșul de cumpărături, deci îndreptați-vă privirea spre propoziția: Puteți descărca gratuit forma electronică a cărții (PDF) aici.

Share