Cărți de citit: „Râuri de purpură” de Jean-Christophe Grangé

Vreau să vă spun astăzi câteva cuvinte despre „Râuri de purpură”, un nou volum semnat Jean-Christophe Grangé, apărut în noiembrie 2019 la Crime Scene Press.

Cu scrierile tenebroase ale lui Jean-Christophe Grangé m-am întâlnit prima dată vara trecută, când am citit „Tărâmul morților”, un volum polițist excepțional. Dacă atunci investigatorul era excentricul comandant Stéphane Corso, în „Râuri de purpură” avem doi polițiști extravaganți care încep prin a se ocupa de cazuri diferite care converg treptat, ajungând să se reunească într-o poveste veche adusă în prezent, de răzbunare sistematică.

Noi suntem stăpânii, noi suntem sclavii.
Noi suntem pretutindeni, noi nu suntem nicăieri.
Noi suntem supraveghetorii.
Noi stăpânim râurile de purpură.

Cărți de citit în 2020: „Râuri de purpură”

Pe de o parte, îl avem pe Pierre Niémans, un comisar parizian la vârsta a doua, uns cu toate alifiile, cu o reputație de polițist care știe să-și facă treaba, dar cu un caracter nestăpânit, care i-a creat multe necazuri. Trimis să investigheze moartea ciudată a unui bibliotecar de la centrul universitare din Guernon, după ce în seara precendentă expediase la spital un infractor în urma unei bătăi crunte, comisarul înțelege rapid că acest orășel de intelectuali, cu piesaje montane idilice, ascunde secrete de zeci de ani pe care nu are încotro decât să le dezvelească.

Pe de altă parte, îl avem pe Karim Abdouf, un tânăr locotenent magrebian, extrem de educat și de bine pregătit în meseria lui, dar singuratic și cu un trecut sordid. Detașat într-un orășel francez obscur, după ce ieșise din grațiile șefilor de la Paris, Karim este scos din plictiseala de moarte de o spargere la școala primară din localitate. Ceea ce inițial părea un jaf fără sens începe să capete importanță în momentul în care locotenentul este anunțat că s-a dat o spargere și la… cimitirul din zonă, unde a fost vandalizat un cavou. Legătura dintre cele două este Jude Itero, un copil care pare să fi dispărut în mod misterios și cu care nu mai poate fi găsită nicio fotografie, nici măcar cea de pe mormântul profanat.

Deși cei doi polițiști operează la sute de kilometri distanță, treptat, cele două cazuri încep să se apropie transformându-se într-unul singur, astfel încât comisarul cu ochelari și aspect de militar ajunge să colaboreze cu loctenentul cel înalt, slab și cu codițe rasta, iar drumul pe care încep să-l parcurgă la comun este nu doar încețoșat, ci și plin de pericole pentru amândoi. Demonii interiori cu care se luptă fiecare dintre ei îi apropie cumva la nivel emoțional, iar judecățile lor combinate îi ajută să înainteze (cu mare greutate, însă) într-un caz obscur și sinistru, implicând cadavre înfipte în stâncă, manipulări genetice, schimbări identitare, o organizație secretă cu o agendă odioasă și justițiari independenți care operează nebunește, dar cu o răceală și o luciditate care îi fac greu de prins și pedepsit.

Sper să nu mă considerați cinic, domnule comisar. De azi-dimineață am trecut dintr-un coșmar în altul. Iar acum mă aflu aici, la Guernon, unde dau peste un criminal care le scoate ochii victimelor. Și peste dumneavoastră, Pierre Niémans, unul dintre capetele de afiș ale poliției franceze, care însă afișează un aer aproape la fel de confuz și pare aproape la fel de pierdut ca și mine în fundătura asta. Așa că am decis să nu mă mai mir de nimic. După părerea mea, crimele astea sunt direct legate de ancheta pe care o întreprind și, credeți-mă, sunt gata să merg până la capăt pentru a afla adevărul.

Mi-au plăcut atât construcția personajelor principale (cei doi polițiști competenți, dar complicați și tulburați psihic, atât de diferiți, dar atât de asemănători), cât și a celor două cazuri convergente, precum și felul în care povestea a curs spre acest caz comun, sumbru și ramificat, îndreptându-se spre un final fericit și nu prea. Dacă sunteți în căutarea unei cărți polițiste cu un subiect spectaculos, eroi improbabili, criminali ingenioși și răsuciri de situație, vă recomand cu drag „Râuri de purpură” de Jean-Christophe Grangé.

Volumul se găsește pe site-ul crimescenepress.ro, la preț redus. De altfel, până la finalul lunii aprilie, editura are o promoție de neratat: 40% reducere la toate titlurile, în limita stocului disponibil.

Share