În ultima vreme am reușit să citesc mai mult decât am apucat să scriu despre cărțile respective. Așa că acum recuperez și vă prezint trei cărți de la trei edituri, în ordinea în care le-am citit.
Anamaria Ionescu – „Legea talionului” (Editura Tritonic)
Mulți autori preferă să își organizeze scrierile în serii, concentrându-se pe un personaj care trece cu grație prin mai multe aventuri de-a lungul a două, trei sau chiar mai multe volume. Unii și le proiectează așa de la bun început, alții scriu o carte și, la sugestia editorilor sau chiar a fanilor decid ulterior să meargă mai departe cu povestea. „Legea talionlui” este parte a unei hărți mai extinse pe care se mai află și Nume de cod: „Arkon” și „Zodiac”, primele două volume care îl au ca personaj central pe Sergiu Manta.
Un erou nonconformist, care face lucrurile în felul lui, dar reușește să iasă basma curată din toate încurcăturile în care intră, Sergiu Manta este un agent secret pe care ți-l dorești în echipă când e vorba de rezolvarea unui caz dificil. În „Legea talionului”, autoarea îl pune pe urmele unei rețele de infractori care au legătură cu furtul unor tablouri celebre, însă, pe lângă urmărirea cazului, Sergiu se mai confruntă și cu diverse probleme atât la serviciu, cât și în viața personală. Povestea creată de Anamaria Ionescu este inspirată din două cazuri reale pe care le-a reunit pentru a-i servi scopurilor literare: unul legat de o spargere la o unitate militară, în urma căreia s-au furat peste 60 de arme și altul în care trei români au furat șapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.
Cartea poate fi găsită la preț redus pe site-ul Editurii Tritonic.
Irina Reyn – „Soția imperială” (Editura Nemira)
Ecaterina cea Mare, țarina cu cea mai lungă domnie, în timpul căreia Imperiul Țarist a cunoscut o dezvoltare fără precedent, este sursa de inspirație pentru romanul „Soția imperială” de Irina Rey. Acțiunea înaintează pe două planuri, unul istoric, conținând povestea de viață și domnie a țarinei Ecaterina și unul contemporan, realizat sub forma unei introspecții complexe a Taniei Vandermotter, specialist în artă rusească la o casă de licitații din New York.
Viața Taniei nu a fost niciodată simplă, confruntându-se, ca fiică de imigranți evrei, cu nesfârșite prejudecăți și așteptări din partea celor din jur, inclusiv (sau mai ales) din partea familiei. Căsătorită cu un american get-beget, cu care se considera fericită, Tania se pomenește brusc părăsită de soț, iar la muncă tensiunile sunt uriașe, deoarece se apropie o licitație care îi poate decide soarta departamentului pe care îl conduce, a cărei piesă centrală este o medalie cu Ordinul Sfintei Ecaterina. Poveștile paralele ale celor două femei puternice și independente, nevoite să treacă prin tot felul de greutăți, să se analizeze cu o sinceritate brutală, să depășească orice fragilități ar avea și să-și construiască drumul ales sunt excelent reprezentate de autoare, în acest roman intens, captivant și nu în ultimul rând înduioșător.
Cartea poate fi găsită la preț redus pe site-ul Editurii Nemira.
Viola Ardone – „Trenul copiilor” (Editura Meteor Press)
„Trenul copiilor” de Viola Ardone este una dintre cele mai sensibile și copleșitoare lecturi pe care o să le aveți vreodată. Scris din perspectiva unui copil, romanul spune povestea inspirată dintr-o realitate bulversantă, cea a copiilor proveniți din sudul cel sărac Italiei care, după cel de-al Doilea Război Mondial, au fost trimiși de regimul comunist cu trenul spre mai bogatul nord, unde au fost adoptați temporar de familii din zona Bologna, Modena, Reggio Emilia.
De-a lungul paginilor, ascultăm gândurile micului Amerigo Speranza din Napoli, pe care mama lui, o femeie dificilă și incapabilă de afecțiune, îl înscrie în programul comunist de relocare a copiilor din sud către familii din nord. În Bologna, Amerigo învață ce înseamnă să fii hrănit și îngrijit de o familie iubitoare, descoperă vioara și leagă prietenii trainice. Când este returnat mamei lui după câteva luni, la finalul programului, copilul nu reușește să se readapteze la o viață lipsită de afecțiune și de posibilitatea de a cânta la vioară. Așa că fuge de acasă și se reîntoarce la familia din nord, care îl ajută să-și urmeze visurile. Deși are doar puțin peste 250 de pagini, romanul cuprinde atât de multă trăire, atât de multă durere amestecată cu recunoștință și fericire încât niciun cititor nu poate rămâne indiferent. Drama acestui copil (reprezentantivă pentru mulți dintre copiii vremurilor respective), care este fără să vrea sfâșiat între ceea ce este și ceea ce va deveni, între trecut și viitor, lasă urme adânci în ființa lui și o traumă cu care se va lupta toată viața, în timp ce se străduiește să înțeleagă, să ierte și să își vindece sufletul.
Cartea poate fi găsită la preț redus pe site-ul Editurii Meteor Press.