Cărți de citit: „Compartimentul ucigașilor” de Sébastien Japrisot

Spre finalul anului trecut a apărut la Crime Scene Press un roman polițist clasic de excepție, „Compartimentul ucigașilor” de Sébastien Japrisot.

Publicat original în 1962 și ecranizat în 1965 în regia lui Costa-Gavras, „Compartimentul ucigașilor” de Sébastien Japrisot, autor, scenarist și regizor francez, este un volum remarcabil, deși nu are decât 200 și un pic de pagini. Stilul povestirii m-a dus cu gândul la filmul, tot francez și el, „Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain” și, dacă citiți cartea, veți înțelege de ce.

Cărți de citit în 2020: „Compartimentul ucigașilor”

Inspectorul Grazziano, „un tip slab, foarte înalt, cu un pardesiu bleumarin uzat la coate, cu părul de un șaten tern, cu umerii apăsați de treizecișicinci sau patruzeci de ani de existență ca subaltern docil” anchetează fără mare tragere de inimă o crimă petrecută într-o vineri dimineață, în trenul de noapte dinspre Marsilia spre Paris, pe care toată lumea îl numește Phoceeanul. Numai că Georgette Thomas, frumoasa și eleganta tânără (reprezentant de vânzări al unei companii de cosmetice) găsită strangulată într-un compartiment, este doar prima victimă. După ce poliția îi interoghează sau chiar înainte de a apuca să îi vadă la față pe unii dintre colegii de cușetă ai victimei, aceștia încep să dispară sau să fie găsiți morți rând pe rând.

Cine îi ucide pe oamenii care au împărțit un compartiment în vagonul 4 al Phoceeanului? Și care îi sunt motivele? Există vreo legătură între victime, au, poate, un dușman comun, ca în „Zece negri mititei” de Agatha Christie? Sau e vorba de un psihopat care a decis, pur și simplu, să se înhame la o serie de crime din pură plăcere? Inspectorii de poliție se văd curând depășiți de situație, care pare să le alunece permanent printre degete și fac încercări disperate de a descoperi un criminal pe care nu-l înțeleg, ca și cum ar trăi pe planete diferite.

Lectura romanului „Compartimentul ucigașilor” mi s-a părut una extrem de agreabilă și antrenantă, am perceput în el o bijuterie de valoare a literaturii polițiste. Planurile acțiunii se întrepătrund permanent, cel prezent, al investigației, cu cel al nopții în care a avut loc călătoria cu trenul în care s-a comis prima crimă, dar și cu alte planuri care ne revelează elemente din viețile tuturor pasagerilor și portrete precise și răscolitoare ale fiecăruia dintre ei. Deși, pe de o parte, atmosfera generală e una destul de sumbră, este, pe de altă parte, atent condimentată cu un praf de umor care se integrează perfect în rețetă.

Cartea abundă în dialoguri încântătoare și în descrieri elaborate care, însă, nu plictisesc deloc, dimpotrivă, construiesc un tablou impresionant al unui Paris aproape bacovian, dacă este posibil așa ceva, cu investigatori cenușii și martori bizari, cu discursuri extravagante, fiecare prezentând doar fragmente de adevăr și pierzându-se în propriile amintiri și reflecții, dominate de angoase, regrete și dorințe suprimate, zugrăvind vieți prozaice, pline de frustrări. Din toate aceste fragmente, autorul creează piesă cu piesă imaginea generală spectaculoasă a mobilelor crimelor petrecute, a celor implicați și a observatorilor discreți.

Ernest-Georges-Jacques Rivolani, camionagiu, născut pe 17 octombrie 1915 la Meaux (Seine-et-Marne), locuind în impasse Villoux nr. 3, în Clichy (Seine), fusese ucis de un glonț Smith and Wesson calibrul 45, tras în ceafă, de aproape, în jurul orelor douăzeci și trei, cu exact 11 zile înainte de ziua lui de naștere, ocazie pentru care soția îi cumpărase deja o pereche de ghete îmblănite.

Deși a fost scrisă cu aproape 60 de ani în urmă, „Compartimentul ucigașilor” de Sébastien Japrisot este o carte demnă de citit și în 2020 și o recomand cu căldură tuturor iubitorilor de intrigi polițiste captivante, fanilor lui Amélie (deși nu este nici pe departe o comedie romantică, dar stilul de povestire este același) și, în definitiv, tuturor celor care apreciază o lectură savuroasă. Romanul se găsește de cumpărat individual pe site-ul editurii Crime Scene Press, la preț redus, precum și în pachetul de autori clasici, AICI. În plus, până la sfârșitul lunii mai, toate titlurile de pe site-ul editurii au 40% reducere, în limita stocului disponibil.

Share