Cărți de citit: „Văduva neagră” de Lucian Dragoș Bogdan

„Văduva neagră”, cel mai recent roman al autorului Lucian Dragoș Bogdan, ne aruncă într-un thriller românesc cu urmăriri, decese aparent fără sens și femei misterioase.

Deși îl prefer pe Lucian Dragoș Bogdan ca autor de SF-uri, pentru că în acest domeniu literar își arată, pur și simplu, genialitatea, nici romanele lui de investigație nu sunt de lepădat. „Văduva neagră”, al patrulea volum din seria Vagabond, este cu siguranță una dintre cărțile bune de citit dacă vă interesează romanele cu detectivi neconvenționali, dar cu nimic mai prejos decât cei profesioniști. Nu, nu este o carte despre păianjeni veninoși. 🙂

Cărți de citit în 2020: „Văduva neagră”

Începută cu mai bine de trei ani în urmă cu „Vânătorii de capete”, seria Vagabond se completeză acum cu volumul „Văduva neagră”. Romanul, inclus în colecția Mystery & Thriller a Editurii Tritonic, ni-l readuce în atenție pe Dinu Căbulea, un alba-iulian obișnuit, la prima vedere (divorțat, doi copii, un job lipsit de spectaculozitate), dar cu talente detectivistice de necontestat. Chiar când credea că viața lui a intrat pe un culoar lipsit de turbulențe, se pomenește din nou în mijlocul unei furtuni în toată regula.

Pensionarul Mișu Man este găsit mort în pădurea din apropierea Cetății Deva chiar de prietenul lui, Dinu, care devine principalul suspect, pentru că decesul bătrânului nu pare natural. Cum amicii lui din poliție refuză să-i dea informații despre caz, tocmai pentru că teoretic este suspect, Dinu decide deloc suprinzător, la cum îl știm din volumele anterioare, să facă propriile investigații, mai ales că încrederea în capacitățile lui îi crește: un clan de țigani, impresionați de talentele lui detectivistice, îl angajează la modul cel mai serios (adică pe bani) să afle mai multe despre moartea unui bătrân din clan, care pare la fel de suspectă ca a pensionarului sus-menționat. Ce legătură este între cei doi și cum ar putea Dinu să facă lumină în ambele situații, fără să-și pună viața în pericol?

Știam că Marian aprecia informațiile adunate de mine pentru anchetele sale. Tocmai aflasem că Sărarii aveau și ei o părere bună despre talentele mele. Asta însemna ceva.

Lucian își chinuie destul de tare eroul și în acest volum: noua iubită în părăsește fără un cuvânt și nu-i mai răspunde când o contactează, bunul său prieten Mișu Man moare în condiții neclare, se ceartă cu o altă persoană dragă, se împacă, după care iar se ceartă, investigațiile îi dau bătăi de cap, mai ales când în peisaj apar câteva femei (presupusa „văduvă neagră”, căreia îi plac bărbații vârstnici, polițista dură cu un trecut tulbure și tânăra cam prostuță și pe deasupra dezechilibrată psihic) una mai amenințătoare decât alta, deși în moduri diferite. În plus, colaborând cu țiganii, Dinu stă cu o teamă suplimentară să nu facă vreun pas greșit. Ce-o să găsiți în carte, pe scurt? Încercări de a dezlega mai multe mistere și de a pune cap la cap informații întinse pe mai multe zeci de ani, urmăriri mai mult sau mai puțin pe față, oameni care se regăsesc pe sine și se redefinesc, precum și câteva scene de sex, asezonate cu o nuanță de comicărie.

Proptită în pragul ușii, pisica ne-a urmărit o vreme jocul, apoi s-a lins neceremonios între picioare și s-a așezat pe un taburet, unde a adormit indiferentă.

Legat de cei care se regăsesc pe sine, nu știu dacă un om decăzut fizic și psihic într-atât pe cât personajul la care mă gândesc acum ar putea în realitate să se întoarcă la o viață să spunem normală. Dar, personal, mi-a plăcut foarte mult felul în care autorul a țesut această poveste colaterală, ajutându-și personajul respectiv să se scuture metehnele deprinse în anii de degradare și să își croiască ușor un plan prin care să își ia viața în propiile mâini și să-și asume responsabilități.

Din punctul meu de vedere, romanul „Văduva neagră” de Lucian Dragoș Bogdan se numără printre cărțile demne de citit în 2020 pentru acțiunea detectivistică bine construită, personajele veridice și doza potrivită de mister. Și finalul care rămâne deschis. 🙂 Cartea se găsește pe site-ul Tritonic, la preț redus. Din seria Vagabond mai fac parte volumele „Vânătorii de capete”, „Apărarea siciliană” și „Picătura chinezească”.

Share