„Evvie Drake o ia de la capăt” – Linda Holmes

N-am crezut că o să citesc vreodată o carte care să se numească „Evvie Drake o ia de la capăt”, dar iată că s-a întâmplat! 🙂 Este scrisă de Linda Holmes și a apărut la Editura Nemira.

Am început să citesc „Evvie Drake o ia de la capăt” cu binecunoscutul scepticism la purtător, care mi se activează când e vorba de cărți cu subiecte amoroase. Din fericire, n-am dat de chestii siropoase care să-mi confere o senzație de antipatie, dimpotrivă, am înțeles destul de repede că autoarea scrie tonic și firesc, și nu încearcă nicidecum să ne pună în brațe o poveste neverosimilă cu Feți-Frumoși și Ilene Cosânzene de sorginte americană. De fapt, poate chiar mai mult decât povestea în sine, mi-a plăcut acest firesc al exprimării, pentru că întotdeauna am apreciat o lectură care seamănă mai degrabă cu o conversație la care iei și tu parte cumva. Deși temele sunt diferite, o impresie asemănătoare mi-a lăsat de curând romanul „Rețeaua șoaptelor” de Chandler Baker. Și-acum, ce este cu această Evvie Drake?

„Evvie Drake o ia de la capăt” cu dificultate, dar constant

Eveleth Drake, din obscurul orășel Calcasset, Maine, se urcă în mașină cu bagajele făcute și e doar la o cheie distanță de a-și părăsi soțul, pe Tim, cu care își petrecuse fix jumătate din viață. Chiar când să iasă de pe aleea casei somptuoase, pe care el o cumpărase fără să se consulte cu ea, Evvie primește un telefon de la spital cum că Tim a avut un accident grav. Până să ajungă ea la spital, bărbatul moare și Evvie rămâne într-o stare aproape de șoc pentru următorul an, stabilind în sinea ei că prin acest eveniment tragic a fost pedepsită pentru ce voia să facă și concluzionând că nu merită să fie fericită.

Nimeni nu știe că Tim o agresa verbal, că o privea cu superioritate pentru că el era medic, iar ea transcria materiale pentru jurnaliști și scriitori, că uneori o brusca fizic și că, în general, avea un comportament complet neadecvat pentru o persoană cu care îți petreci viața și care se preuspune că te iubește. Nici tatăl ei, nici părinții lui și nici măcar Andy, cel mai bun prieten al ei, cu care lua micul dejun în fiecare sâmbătă și pe care îl mai ajuta cu fetițele lui, după ce acesta divorțase și rămăsese tată singur, nu aveau nici cea mai mică idee despre căsnicia mizerabilă a celor doi. Mai mult, erau convinși că starea de șoc în care Evvie intrase după moartea lui Tim era influențată de marea iubire care fusese între ei.

Rătăcind fără țintă prin viața de după Tim, Evvie nu are nimic împotrivă când Andy îi propune să și-l ia drept chiriaș pe prietenul lui de demult, Dean, un fost jucător de baseball a cărui carieră se întrerupsese brusc, pe motive psihice (nu mai putea arunca mingea, deși, fizic, era sănătos). Așa că Dean cel din grandiosul New York vine să locuiască în apartamentul conectat cu casa lui Evvie din micuțul Calcasset, unde, cel puțin, nu va fi deranjat de reporteri și asaltat de fani și, cel puțin teoretic, se va putea odihni o vreme. Treptat, cei doi se împrietenesc, dar între ei rămân mereu lucruri nespuse și gânduri dureroase. Vor reuși Evvie și Dean să stabilească o relație normală sau problemele fiecăruia vor atârna prea greu pentru a face lucrurile să meargă?

Văduva și jucătorul exilat de baseball porneau într-o excursie ca să aducă o jucărie grea și scumpă, pe care să o pună într-un apartament în care el nu avea de gând să rămână prea mult. Și, la un moment dat, cum stăteau la ea în bucătărie, treaba asta li s-a părut absolut logică.

Pe lângă scriitura naturală de care v-am pomenit la început, mi-a plăcut romanul Lindei Holmes și pentru că a reușit în el să le creeze profunzime personajelor, să le facă să se poarte ca în viață și, mai ales, să ne pună un felinar în mână și să ne conducă în cele mai întunecate colțuri ale minților acestora. Iar Evvie, personajul principal, este unul pe care îl ții minte. Ea ne arată încă o dată, dacă mai era nevoie, că atunci când realitatea din interiorul tău este atât de diferită față de ceea ce spui, de ceea ce faci și de impresia pe care o trasmiți la exterior, nu e de mirare că, la un moment dat, toate acestea vor produce o ruptură în tine și îți vor exploda în plină figură. Și atunci, nu ai decât două soluții: să decazi complet sau să te forțezi să te recompui, însă de data aceasta cu sinceritate față de tine și de apropiați. Să te scufunzi în nebunie sau să revii la viață îngrijindu-te de tine în primul rând, învățând să spui nu când vrei să spui nu și prezentându-te lumii așa cum ești. Pentru că, așa cum o profesoară ne-a spus cândva în vremea facultății, dacă îți pui o mască în relațiile cu oamenii, ei te vor trata în funcție de masca pe care o văd, fără să-l observe pe adevăratul TU, iar tu te vei simți tot mai neînțeles, prizonier în tine însuți.

Vă recomand cu drag „Evvie Drake o ia de la capăt” de Linda Holmes, ca lectură de weekend, pentru seninătatea pe care o inoculează în mintea cititorului și, de ce nu, pentru puterea ei de a ne reaminti să fim mereu (sau cât mai des) cine suntem cu adevărat. Cartea se găsește la preț redus pe site-ul editurii Nemira. Și dacă tot sunteți pe site, puteți profita de târgul online care mai ține până pe 1 iunie inclusiv, unde cărțile Nemira au reduceri de până la 45%.

Share