„Ape moarte” – Ann Cleeves

Pentru amatorii de romane polițiste cu acțiunea în comunități restrânse, recomandarea mea de azi se oprește la volumul „Ape moarte” de Ann Cleeves, apărut la Crime Scene Press.

Prima mea întâlnire cu romanele autoarei britanice Ann Cleeves s-a produs anul trecut, când am citit „Pescărușul”, un volum din seria dedicată detectivei Vera Stanhope, despre care observasem că e un fel de soră a mai cunoscutului detectiv Columbo. 🙂 Volumul despre care vreau să vă spun azi câteva cuvinte, „Ape moarte”, face parte din seria „Shetland – Cvartetul elementelor”, și are în centru o altă detectivă, Willow Reeves, care lucrează în colaborare cu Jimmy Perez, un detectiv rămas oficial în concediu pe termen nelimitat după șocul suferit la moartea logodnicei lui.

„Ape moarte”: crime, energie verde și un final surprinzător

O comunitate restrânsă din arhipelagul Shetland se confruntă cu un caz de crimă neașteptat, victima fiind un tânăr ziarist care se mutase de mulți ani la Londra și abia ce revenise pe plaiurile natale (deși nimeni nu știa clar în ce scop). Anchetatoarea, venită din altă localitate, o femeie dintr-o bucată, care nu pune preț pe aspectul fizic sau pe impresia lăsată celor din jur, înaintează spre ceea ce speră să fie rezolvarea cazului aliindu-se cu un detectiv local, traumatizat de moartea recentă a logodnicei sale. Dar înainte să descopere cine l-a ucis pe tânărul jurnalist Jerry, fiul răsfățat al unor afaceriști din zonă, unul dintre posibilii suspecți este și el găsit mort.

Cine tulbură liniștea acestor locuri pașnice comițând crimă după crimă? Și, dacă prima victimă ar fi putut avea o serie de dușmani, prin natura meseriei și a unui trecut care nu-i făcea cinste, de ce să fi fost ucis al doilea cetățean, despre care toată lumea are numai lucruri bune de spus? Tradiția se luptă cu modernitatea în ceea ce privește profilul economic al arhipelagului, apărătorii meseriilor vechi simțindu-se amenințați de activități precum proiectul energetic aflat în desfășurare, despre care se tem că va distruge și mediul înconjurător. Oare aici să-și aibă rădăcina motivele crimelor? Willow și Jimmy își bat capul să rezolve misterele, în timp ce ei înșiși au probleme psihice care le acaparează uneori gândurile și interferează cu munca detectivistică. Poveștile lor personale sunt foarte frumos surprinse de autoare și cred că acest aspect mi-a plăcut cel mai mult.

Ar fi bine ca Shetland să devină autonom din punct de vedere energetic, însă nu vreau să începem s-o exportăm. Urăsc centrala aia eoliană, nu suport să trec pe lângă ea cu mașina când mă duc în Lervick. Prea multe persoane sunt interesate numai fiindcă vor să facă avere. N-a fost proiect în Shetland care să nu fie corupt în profunzime.

Mi s-au părut admirabile țesătura romanului, felul în care Ann Cleeves a intercalat poveștile personajelor în istoria mai largă a locurilor și naturalețea cu care a construit intriga polițistă. Nu știu de ce, însă, finalul m-a surprins, în sensul că așteptam cumva un alt deznodământ, iar cel oferit de autoare nu mi s-a părut că se ridică la înălțimea restului poveștii. Ceea ce nu face din „Ape moarte” un roman mai puțin atractiv – mai ales că fiecare cititor are așteptările lui și poate că ale mele au fost nefondate. 🙂

Volumul „Ape moarte” de Ann Cleeves poate fi găsit pe site-ul Editurii Crime Scene Press, la preț redus.

Share