„Aripi frânte” – Kahlil Gibran

„Aripi frânte”, un nou volum de Kahlil Gibran tradus la Editura Herald, înglobează cinci lucrări ale autorului din mai multe perioade.

Deși a studiat pictura și desenul și el însuși se considera în primul rând pictror, Kahlil Gibran a rămas cunoscut posterității în primul rând prin scrierile sale. În volumul „Aripi frânte” sunt adunate mai multe scrieri diferite ca stil și abordare.

„O lacrimă și un zâmbet” ne vorbește, prin pilde, despre discrepanțele dintre cei foarte bogați și cei nevoiași, despre talentul care este recunoscut și lăudat abia după moartea artistului, despre indiferența și egoismul oamenilor care îi transformă pe unii suferinzi în ființe lipsite de scrupule, despre inimile care mor din cauza privării de libertate și despre felul în care fericirea poate exista în lipsa averilor, iar bogățiile pot umbri fericirea sufletului: „Banii sunt ca un instrument cu coarde; cel care nu știe să îl folosească bine, va scoate numai sunete fără noimă.” Pe parcursul acestei lucrări revin de multe ori antiteza dintre împlinirea sufletească a oamenilor sărmani și desfrâul, lăcomia și, nu de puține ori, goana zadarnică după fericire a celor bogați.

„Zeii pământului” este un poem despre soarta oamenilor, iar în „Rătăcitorul” avem de-a face cu o serie de parabole despre persoanele care, indiferent ce ar primi, nu se mulțumesc cu nimic, despre cum un inocent și un înțelept se pot afla uneori în aceeași barcă, despre faptul că liderii sunt la fel de buni sau la fel de răi precum cei care le oferă puterea, despre cum ajungi să cunoști valoarea unui obiect sau a unei persoane abia după ce le-ai pierdut și despre lucrurile deosebite pe care le păstrezi pentru ocazii speciale care ar trebui foloiste acum, pentru că altfel e posibil să te desparți de această lume fără a te fi bucurat vreodată de ele.

În „Satan”, o lucrare în proză, părintele Samaan se întâlnește întâmplător cu Satan, pe care îl găsește într-un șanț, rănit de moarte în urma unei lupte cu îngerii. Preotul vrea să-l lase pe Necurat să moară, dar acesta îi spune că ar fi o mare greșeală să facă acest lucru, pentru că doar existența Diavolului face ca enoriașii să aducă foloase materiale predicatorilor; dacă Diavolul nu ar mai exista, oamenii nu se vor mai teme de nimic, iar existența bisericii, construită pe ideea de frică și de mântuire după iertarea păcatelor, va deveni inutilă.

În final, nuvela care dă titlul volumului, „Aripi frânte”, ne poartă în tinerețea din Liban a autorului, care își amintește de Selma, prima iubire, femeia care l-a învățat ce este afecțiunea. Astfel, aflăm detalii despre întâlnirea cu Selma și impresia lăsată de această tânără frumoasă și cu un spirit puternic, despre aranjarea căsătoriei acesteia cu un bărbat puternic, dar dificil și interesat doar de banii ei proveniți din averea tatălui și despre suferința pe care o resimte autorul deoarece nu poate interveni în niciun fel. În discuțiile lor private, Selma subliniază diferențele dintre femei și bărbați (ele au datorii de împlinit, iar ei au libertatea de a alege). Autorul însuși constată cu tristețe că femeia este ca o marfă cumpărată de pretendent de la tatăl fetei. Cei doi se întâlnesc platonic, dar pe ascuns, și după căsătoria Selmei, dar viața este grea pentru fiecare dintre ei și tragedia începe să-și arate curând la orizont chipul hâd.

Întregul volum este practic un îndemn de a ne trăi viețile în slujba binelui, de a ne lupta neîncetat pentru libertate, de a ne alege cât mai chibzuit liderii, de a ne dezvolta personal și profesional, bucurându-ne cu înțelepciune de partea financiară (banii să fie un mijloc, nu un scop) și de a ne opri, măcar uneori, din goana noastră, pentru a observa bunătatea și frumusețea din jur.

Volumul „Aripi frânte” De Kahlil Gibran poate fi găsit la preț redus pe site-ul editurii. Până pe 10 iunie, pentru a-și familiariza cititorii cu mistica si ințelepciunea arabă, Editura Herald a pregătit o serie de titluri care beneficiază de o reducere specială de 40%.

Share