„Star Trek: Picard”, melanj de clasic și modern

Cine nu a auzit de căpitanul Jean-Luc Picard de pe nava stelară Enterprise? Cel mai îndrăgit dintre căpitanii seriilor Star Trek a revenit în 2020 cu propriul serial.

Sursă foto: treknews.net

„Star Trek: The Next Generation” este, probabil, cea mai cunoscută și mai apreciată dintre seriile Star Trek, iar Picard, cel mai iubit dintre căpitani. Sigur că noi, fanii die-hard Star Trek, ne amintim cu drag de toate seriile și de toți căpitanii: impulsivul Kirk din Original Series, principiala Janeway din Voyager, pionierul Archer din Enterprise și atipicul Sisko, din Deep Space 9, căci el nu comanda o navă, ci o stație spațială. Însă Picard a rămas, și datorită interpretării de excepție a lui Sir Patrick Stewart, nu doar în mintea trekker-ilor, ci și în a celor care au văzut pur întâmplător câteva episoade din TNG sau au auzit discuții despre ele.

La mulți ani după „Star Trek: The Next Generation” și după ultimul film cu Picard și ofițerii lui, 2020 ne-a adus un nou serial, „Star Trek: Picard” (aventură/acțiune/dramă, SUA), avându-l în centru pe îndrăgitul căpitan. Producătorii l-au convins cu greu pe Sir Patrick Stewart să își reia personajul, iar acesta a acceptat abia după ce s-a convins că noua serie nu va fi tot un fel de TNG. Nu că nu i-ar fi fost dragă, dar nu vedea rostul unei copii. 🙂

Și da, „Star Trek: Picard” este altceva

Este un serial cu un Picard îmbătrânit, pe care pensia nu-l prinde foarte bine, însă, căci viața la castelul său cu viță-de-vie în curte și cu un câine la căpătâi o fi ea liniștită, dar e teribil de plictisitoare pentru un om de acțiune ca JL. În plus, amiralul Picard (retras de 14 ani din Flota Stelară în urma unor tragedii implicând formele de viață artificiale care au creat un dezastru pe Marte și apoi au fost distruse), își trăiește fiecare zi regretând și având coșmaruri despre evenimente de mult trecute. Printre acestea, pierderea cel mai dificil de acceptat – cea a comandorului Data, care îi salvase viața lui Picard sacrificându-și-o pe a lui în ultimul film de după serialul TNG, „Star Trek: Nemesis”.

I came here to find safety. But one is never safe in the past.

Multe s-au întâmplat de atunci: planeta-mamă a romulanilor (inamici vechi ai Federației Planetelor) a fost distrusă, oamenii le-au oferit azil, dar cumva i-au privit mereu cu suspiciune; formele de viață artificiale au fost interzise (deși prin niște laboratoare mai existau unele dezmembrate); un cub Borg dezafectat a fost transformat într-o zonă de cercetare cam bizară, păzită militar.

Însă viața lui Picard intră pe un nou și aventuros făgaș în momentul în care Dahj, un android despre care s-ar putea spune că este „fiica” lui Data, apare la moșia amiralului și îi cere ajutorul, pentru că viața îi e în pericol. Până să se dumirească bătrânul Picard legat de intențiile vizitatoarei, aceasta este ucisă în ceea ce pare a fi un atac al unei periculoase facțiuni romulane. După ce încercarea de a face investigații și de a obține o navă de la Federație este soldată cu un refuz ferm, Picard își asamblează un echipaj neconvențional și găsește un căpitan suficient de rebel încât să îi pună la dispoziție o navă pentru o misiune în mod evident plină de pericole. Intenția este de a-l găsi în primul rând pe Bruce Maddox, creatorul de androizi, în speranța că va afla de la el mai multe despre Data și despre misiunea lui Dahj și a „surorii” ei, despre care se părea că era în viață și lucra pe cubul Borg. Ce găsește, însă, Picard, de-a lungul acestui prim sezon, sunt probleme mult mai mari decât și-ar fi închipuit, comploturi, atacuri, dușmani nemiloși, dar și prieteni a căror loialitate nu a încetat vreodată să-l surprindă.

„Star Trek: Picard”, o călătorie pe panta amintirilor, dar și o aventură spațială modernă

Spuneam că „Star Trek: Picard” nu este „Star trek: The Next Generation”, ci altceva. Este, pe de o parte, un serial captivant, un produs cinematografic actual, inclusiv pentru tinerii care abia se născuseră în 2002 când a apărut „Star Trek: Nemesis”. Și este, pe de altă parte, o călătorie printre amintiri pentru fanii Star Trek, care se vor bucura să-l revadă nu doar pe Picard, ci și alte personaje îndrăgite din TNG.

Personal, am urmărit fiecare episod cu o curiozitate crescândă legată de firul acțiunii, dar și cu un zâmbet permanent în colțul gurii de fiecare dată când în scenă apărea Jean-Luc Picard și eventual mai și pomenea de câte un element din vechiul TNG. Ba chiar m-am pomenit cu ochii în lacrimi în episodul în care s-a reîntâlnit cu doi dintre foștii lui ofițeri de punte, Will Riker și Deanna Troi (nu e spoiler, că sezonul s-a încheiat, iar Instagramul și Internetul, în general, sunt pline de fotografii cu ei trei), personaje care îmi sunt dragi de parcă ar fi prietenii mei. 🙂 Felul în care s-au îmbrățișat și loialitatea celor doi față de fostul lor căpitan, aprecierea adâncă pe care Picard a avut-o mereu pentru ei s-au reunit într-un moment de magie pură. Emoția a venit și din faptul că știam că actorii (Sir Patrick Stewart, Jonathan Frakes și Marina Sirtis) au rămas prieteni și în viața reală, serialul „Star Trek: The Next Generation” transformându-i, practic, dintr-o mână de străini într-o familie adevărată.

Picard: Thank you for not trying to talk me out of all this.

Riker: Believe me, I know better.

De asemenea, mi-a făcut plăcere să îi revăd pe Seven of Nine (și mi s-a părut o găselniță bună aducerea ei), drona borg cea redevenită om din „Star Trek: Voyager”, precum și pe ex-borgul Hugh, care în TNG învățase de la echipajul lui Picard ce înseamnă individualitatea, umanitatea și prietenia.

Cât despre ultimul episod din „Star Trek: Picard”, mi s-a părut o încheiere magistrală a sezonului, legând logic, pe alocuri surprinzător, pe alocuri previzibil dacă privim istoricul personajelor, toate firele narative și lăsându-ne, pe de o parte, satisfăcuți de concluzii, dar și curioși în legătură cu viitorul și dornici de alte aventuri avându-l ca personaj principal pe eternul Jean-Luc Picard. Rămâne de văzut când o să ne putem delecta cu sezonul al doilea, având în vedere că situația mondială actuală nu a permis echipei serialului să reia filmările conform programării.

Share