„Fluviul de ceață” – Valerio Varesi

Romanul pe care vi-l prezint astăzi este unul polițist: „Fluviul de ceață” de Valerio Varesi, apărut la Crime Scene Press.

Romanul „Fluviul de ceață” reprezintă prima mea întâlnire cu literatura lui Valerio Varesi, jurnalist și autor italian cu renume în patria sa. Cartea face parte din seria dedicată comisarului Soneri, care a inspirat și un serial de televiziune, „Nebbie e delitti”. Personajul mi-a plăcut maxim: n-o fi el cel mai stilat polițist și cel mai la curent cu tehnologiile prezentului, dar are fler și curaj. În plus, e un gurmand de primă mână, încât până și interogatoriile și le conduce tot prin bodegi, unde se oprește conștiincios la ora prânzului pentru vreo friptură sau vreo tocană țărănească asezonată cu câteva stacane de vin. După care, se urcă frumos în mașină – da, la volan, adică – și își vede mai departe de investigații. După cum și stimabila doamnă avocat, cu care are o relație tumultuoasă, a remarcat, omul e de găsit mai ușor „pe teren” decât la birou – sau la telefon:

Când în câmpul lui vizual intră locanta Italia, o siluetă răsărită din întuneric îi tăie calea.
– Cum m-ai găsit?
– E de-ajuns să mă pun în fața unei cârciumi și, mai devreme sau mai târziu, ajungi și tu, replică Angela.

„Fluviul de ceață” ascunde secrete mortale

Ca să nu aveți impresia că e vorba de vreo comedie, trebuie să vă spun că acțiunea romanului e chiar sumbră. O zonă de câmpie din Italia este acoperită de ape pentru că plouă torențial de zile și nopți întregi. Multe case și străzi au fost inundate și unele familii au fost nevoite să evacueze și să aștepte ca fluviul Pad să se retragă pentru a putea reveni la gospodăriile lor.

În această atmosferă de sfârșit de lume, doi bătrâni, frați, mor la distanță de câteva ore (inițial, se presupune că unul s-a sinucis, iar celălalt a dispărut pe apă și e presupus mort), iar comisarul Soneri și echipa lui se apucă de investigații. Lucrurile nu-i miros a bine comisarului încă de la început, când, din ce află de la locul primei crime, de la martori și de la colegii de echipă care au făcut săpături în trecutul victimelor, i se naște bănuiala că e vorba de fapt de două crime atent plănuite, nicidecum de vreo sinucidere, respectiv de o simplă dispariție.

Dar cine și de ce să fi vrut să ucidă doi bătrâni singuratici cum erau Decimo și Anteo Tonna? Unul stătea toată ziua cu barja pe fluviu, transportând mărfuri, altul își petrecea timpul ca voluntar într-un spital, discutând cu pacienții despre bolile lor. Lucrurile încep să se mai limpezească pentru comisar când înțelege că bătrânii din zonă, care în tinerețe fuseseră ori fasciști, ori comuniști, își păstrau încă vechile rivalități și ascundeau secrete morbide. Și totuși, cine și de ce să-i fi ucis tocmai acum, la bătrânețe, pe cei doi frați fasciști?

„Fluviul de ceață”, pe lângă faptul că este o carte în mod evident polițistă, este în același timp și o coborâre în istoria Italiei și a conflictelor din timpul și de după Al Doilea Război Mondial, o radiografie a felului în care s-au răsfrânt asupra cetățenilor doctrinele politice antitetice, o poveste despre violență, lipsa regretelor și incapacitatea de transformare și evoluție. Dar, cu comisarul Soneri la cârmă, o să vă și amuzați, mai ales de scenele din viața lui personală, reprezentate de dialogurile la telefon și de întâlnirile deșucheate dintre el și Angela.

Volumul „Fluviul de ceață” de Valerio Varesi poate fi găsit, la preț redus, pe site-ul editurii Crime Scene Press, unde, în această perioadă, sunt reduceri de prețuri de până la 70%.

Share