„Healing Ragas”: concerte online de muzică clasică indiană

Centrul Cultural „Rabindranath Tagore”, cu sprijinul Organic India, vă oferă un remediu muzical pentru perioada pe care o traversăm.

Cele cinci concerte pe care le puteți urmări online au fost înregistrate în casele artiștilor și au ca subiect aspectul terapeutic al muzicii clasice indiene. Muzica clasică indiană se bazează pe o tradiție milenară, transmisă pe cale orală de la maestru la discipoli. Își are începuturile în imnurile vedice, a fost îmbogățită și rafinată la curțile regilor și adusă pe scenă în perioada modernă, dobândind recunoaștere și apreciere la nivel internațional.

În centrul muzicii indiene este raga, forma melodică pe baza căreia improvizează muzicianul. Cuvântul „raga” poate fi tradus prin „ceea ce colorează mintea”, deoarece fiecare raga are menirea să trezească în ascultător o anumită stare sufletească. Liniștirea minții și inducerea unei stări de relaxare și echilibru interior sunt doar câteva dintre beneficiile muzicii clasice din India.

Concertele sunt difuzate cu o frecvență săptămânală, până pe 13 august, pe platforma eventbook.ro.

10 – 16 iulie
RAGA MALKAUNS – reducerea stresului, calmarea minții, echilibrarea tensiunii arteriale
Rohan Dasgupta (sitar) şi Arunava Mukherjee (tabla)

17 – 24 iulie
RAGA BAIRAGI – introspecție, non-ataşament
Pt. Gopal Das (clarinet)

24 – 30 iulie
RAGA MIYAN KI MALHAR – revigorare, contemplație, romantism
Smit Tiwari (sarod)

31 iulie – 6 august
RAGA BAGESHRI – compasiune, somn liniştit
Bhaskar Das (bansuri) şi Amit Mishra (tabla)

7 – 13 august
RAGA HAMSADHWANI – bun augur, bucurie, dragoste, divinitate
Satyendra Singh Solanki (santur) şi Ramendra Singh Solanki (tabla)

Vizionarea concertelor este posibilă pe baza achiziționarii unui bilet de acces, cu rolul de a susține artiștii implicați în proiect. Contribuția este de 25 lei / concert. Pentru cei interesați de mai multe concerte, există și abonamente cu reducere.

Share